estats units

Llargues cues i noves acusacions de Trump marquen els comicis als EUA

Clinton es mostra optimista després que els ciutadans acudeixin en massa als centres de votació

Llargues cues i noves acusacions de Trump marquen els comicis als EUAEFE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els Estats Units van triar ahir entre l’opció demòcrata de Hillary Clinton o la republicana de Donald Trump en una jornada electoral marcada per l’alta participació, amb llargues cues en molts centres, la incertesa davant uns resultats que es preveuen ajustats i noves acusacions de frau per part del polèmic magnat.

Els més matiners van ser els votants dels petits llogarets de Dixville Notch, Millsfield i Hart’s Location, a l’Estat de New Hampshire –en total, menys de 100 habitants–, on es comença a votar a mitjanit, amb el que van ser els primers a anunciar els seus resultats al país. Trump es va imposar en aquestes tres localitats, situades en un estat considerat frontissa aquest any, per 32 vots enfront dels 25 que va obtenir Clinton.

La resta de costa est –a excepció de Vermont, que va començar a votar a les cinc del matí– va obrir els centres de votació a les sis i en menys d’una hora ja van començar les files en alguns col·legis. A Carolina del Nord i Pennsilvània, dos estats vitals per a Trump, es van registrar llargues esperes a les portes dels col·legis electorals a primera hora.

Als Estats Units, per tradició, les eleccions se celebren en dimarts no festius, per la qual cosa els ciutadans acostumen a anar a votar abans de començar la jornada laboral. Els candidats presidencials també van matinar per dipositar la seva papereta, tots dos a l’Estat de Nova York, on viuen.

Clinton, la més matinera

L’aspirant demòcrata i favorita als sondejos, Hillary Clinton, va votar a les vuit del matí a Chappaqua, al comtat de Westchester, on va fixar la residència per poder optar a un escó de senadora per Nova York, amb un mandat que va mantenir entre 2001 i 2009. “Hi ha molta gent involucrada en això i hi ha una gran responsabilitat en joc”, va destacar la candidata, que es va mostrar confiada, davant l’elevada participació, que serà la propera inquilina de la Casa Blanca.

Trump, al seu torn, va sortir de la Trump Tower, en plena Cinquena Avinguda, pels volts de dos quarts d’onze per votar en un col·legi proper a la mateixa illa de Manhattan, on alguns dels presents el van rebre amb una forta esbroncada. “Tot pinta bé, les coses estan sortint molt bé”, va afirmar en unes breus declaracions.

Posteriorment, però, el magnat no va dubtar a tornar a treure els fantasmes del frau electoral, una de les qüestions que més han marcat la seva campanya. En aquest sentit, va indicar que esperarà a veure com es desenvolupen les eleccions per acceptar els resultats oficials. “Esperarem a veure com acaben anant les coses”, va dir en una entrevista telefònica amb Fox News. “Amb sort, aniran bé i no haurem de preocupar-nos, la qual cosa significa que haurem guanyat”, hi va afegir. “Vull que tot sigui honest”, va reblar el candidat republicà.

L’equip de Trump va presentar ahir mateix una denúncia per irregularitats durant els comicis a l’Estat de Nevada, en concret per una suposada prolongació del període de votació durant la fase prèvia. Una jutgessa va desestimar aquesta acció legal.

200 milions d’electors

Les votacions es van desenvolupar sense incidències, després que 42 milions de nord-americans, dels 200 que estaven cridats a les urnes, ja haguessin dipositat la seva papereta per avançat, una xifra per sota dels 46 milions que ho van fer el 2012. No obstant això, a l’Estat clau de Florida, un dels quals decidirà el successor de Barack Obama, van votar anticipadament 6,4 milions de persones, dos milions més que fa quatre anys.

tracking