Espanya
El PP salva el veto a Fernández Díaz situant-lo a la comissió de Peticions
El popular encapçalarà l’únic grup de la cambra presidit per un membre del partit més representat, el que no requereix votació
El PP ha situat finalment Jorge Fernández Díaz a la presidència de la comissió de Peticions del Congrés dels Diputats, un càrrec que, en no requerir la votació dels grups parlamentaris, permet als populars eludir una nova votació a l’exministre d’Interior després del rebuig mostrat per l’oposició. En virtut del reglament de la cambra, el president de la comissió de Peticions ha de pertànyer al grup majoritari, així que la seva designació no necessita ser votada pels partits amb representació parlamentària.
Aquesta va ser la resposta del PP al boicot mostrat al matí pels grups de l’oposició perquè Fernández Díaz presidís la comissió d’Exteriors del Congrés, fins al punt que va demanar un ajornament de la votació que tots els altres grups van secundar. Així mateix, el mateix Fernández Díaz, conegut aquest ajornament, va obrir la porta a la seva renúncia, en assegurar que farà el que li demani el partit perquè no vol que el seu nomenament causi complicacions a les files populars. “Estic parlant amb el meu grup parlamentari, estic en espera del que determini i no posaré problemes”, va admetre l’exministre, que va deixar ben clar que faria el que se li demanés.
La presidència de la comissió d’Exteriors mai havia generat polèmica entre els grups, que es reparteixen els llocs de les diferents comissions al principi de la legislatura i mai qüestionen el nom triat per cada partit. Però el perfil de Fernández Díaz havia despertat recels entre els partits de l’oposició per dues qüestions que afecten directament la seva condició de parlamentari. L’exministre ha estat reprovat pel mateix Congrés i la cambra engegarà una comissió d’investigació pel suposat ús de mitjans d’Interior per perseguir rivals polítics. Malgrat el rebuig que provocava el nomenament, el PSOE va anunciar dimarts que no s’oposaria a la votació ni proposaria cap altre candidat. Un compromís que els socialistes van trencar ahir uns minuts abans de la votació, quan la gestora del PSOE va amenaçar el govern de presentar un candidat alternatiu. El PP, que temia perdre la votació, va demanar l’ajornament, que els altres grups van acceptar per donar temps als populars per replantejar-se la candidatura.
EL PSOE CASTIGA DOS DIPUTATS QUE VAN VOTAR 'NO' A RAJOY
Dos diputats socialistes que van trencar la disciplina de vot en la investidura de Rajoy s’han convertit en els primers díscols apartats dels seus càrrecs al Congrés. Es tracta del català José Zaragoza i el balear Pere Joan Pons, rellevats en els seus càrrecs de president i portaveu de la comissió mixta per a la UE. La diputada Soraya Rodríguez, exportaveu amb Rubalcaba, és la nova presidenta de la comissió, mentre que Eduardo Madina en serà el portaveu. Zaragoza va assegurar que no se sent de cap manera castigat per la direcció del grup, i que es dóna per “satisfet” si el seu relleu serveix per millorar les relacions entre el PSC i el PSOE. Al seu torn, Pons va instar la gestora socialista a “passar pàgina” i deixar enrere les “batalles internes”.