Espanya
El TC bloqueja la convocatòria del referèndum sobiranista a Catalunya
El tribunal admet a tràmit el recurs del govern i suspèn cautelarment la resolució del Parlament que fixava la celebració de la consulta el 2017
El Tribunal Constitucional espanyol ha suspès cautelarment la resolució del Parlament de Catalunya que obria la porta a un referèndum unilateral el 2017, en plena disputa entre el conseller de l’Interior, Jordi Jané, i la CUP pel paper dels mossos davant les accions de desobediència.
El 6 d’octubre passat, la cambra catalana va aprovar, amb els vots de Junts pel Sí i la CUP, una resolució que fixava un nou full de ruta sobiranista, amb un referèndum “vinculant”, amb o sense aval de l’Estat, com a molt tard per al setembre del 2017. El govern central va portar la resolució al TC, que ahir la va suspendre en admetre a tràmit l’incident d’execució del govern.
Com en ocasions anteriors, el TC va alertar els membres de la mesa del Parlament i de la Generalitat de les responsabilitats, també penals, en les quals poden incórrer si no compleixen el deure d’“impedir o aturar” qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada.
El president català, Carles Puigdemont, va evitar manifestar-se al llarg del dia d’ahir, però preveu fer-ho avui, després de reunir-se al Palau de la Generalitat amb la presidenta balear, Francina Armengol. Qui va parlar va ser el president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, que va assegurar que es manté el compromís de convocar el referèndum, per la qual cosa no es “distrauran” amb sentències del Constitucional. També ERC va replicar a l’alt tribunal. “Seguirem endavant, ningú detindrà les nostres ànsies de llibertat”, va escriure el partit a Twitter.
Mentrestant, la CUP va exigir al govern de la Generalitat un “compromís explícit” que els mossos no aniran de la mà del TC, el Codi Penal i les institucions espanyoles per impedir el referèndum. Jané, protagonista de l’últim xoc entre el govern i la CUP, va replicar als anticapitalistes que no especulin amb el paper de la policia catalana davant un eventual referèndum, i va garantir que estaran com sempre “al costat del poble de Catalunya, de les seves institucions i de la legalitat vigent a Catalunya”.
Després que la CUP exigís dilluns passat la seva destitució per les detencions practicades pels mossos de joves de l’esquerra independentista que no s’havien presentat davant l’Audiència Nacional per la crema de fotografies de Felip VI, Jané va arremetre ahir contra l’actitud dels anticapitalistes, els vots dels quals són decisius per a l’aprovació dels pressupostos del govern. Jané va assegurar que “menteix” qui digui que va donar ordres per actuar contra els independentistes que van cremar fotos del rei en l’última Diada, i va recordar l’autonomia dels mossos per aplicar la llei.
Apostar pel diàleg
Per la seva banda, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va dir que la suspensió cautelar dictada pel TC posa de manifest la necessitat d’apostar per vies de diàleg i no per la “unilateralitat”. Des del PP català, el seu coordinador general, Xavier García Albiol, va apuntar que la decisió del TC és una “oportunitat” perquè el govern s’aparti de la “radicalitat” de la CUP i emprengui la via del diàleg.
Mentrestant, al Congrés dels Diputats, els grups parlamentaris de PP, PSOE i Ciutadans van rebutjar una proposta del PDECat, a la qual s’hi va sumar ERC, per crear una comissió parlamentària que estudiï la convocatòria d’un referèndum pactat a Catalunya.