catalunya

Forcadell defensa que el Parlament debati sobre la independència

Assegura que la votació del document sobiranista va ser un “acte polític” sense cap efecte jurídic i alerta que inhabilitar-la seria un “atac a la democràcia”

Forcadell defensa que el Parlament debati sobre la independènciaEFE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, va declarar ahir com a investigada a la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), davant el qual va reivindicar el dret de la cambra a debatre sobre la independència, en una jornada en la qual el sobiranisme va exhibir unitat al voltant de la seva figura. A les 9.26 hores, uns minuts abans de l’hora prevista per a la seva declaració, Forcadell, acompanyada de l’advocat Andreu van den Eynde, va comparèixer davant la magistrada del TSJC Maria Eugènia Alegret.

La presidenta, que podria ser inhabilitada per permetre al juliol votar un document que obria la porta a una via unilateral cap a la independència, va al·legar que va ser un “acte polític”, sense efecte ni valor jurídic, i va recalcar que no es pot prohibir que el ple discuteixi sobre la independència. A la declaració, Forcadell va denunciar que, en imputar-la, les instàncies judicials han incomplert el deure de defensar la inviolabilitat del Parlament.

L’interrogatori va ser més breu del previst, amb prou feines mitja hora, ja que Forcadell, investigada arran d’una querella de la fiscalia que l’acusa de prevaricació i desobediència al Tribunal Constitucional, es va limitar a respondre només a les preguntes del seu advocat, i no a les de la magis­trada.

Més tard, en tornar al Parlament, Forcadell va comparèixer davant els mitjans per advertir que la seva inhabilitació seria “un atac tan gran a la democràcia que és inconcebible”, i va acusar l’Estat d’“utilitzar el poder judicial” per intentar que la cambra catalana “s’autocensuri”. En resposta a Forcadell, el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, la va instar a “respondre davant la justícia i a respectar les decisions judicials”, i hi va afegir que la justícia és independent i “no respon ni a pressions ni a manifestacions”.

Per la seva banda, el delegat del govern a Catalunya, Enric Millo, va dir que la concentració davant del TSJC en suport a Forcadell no era “a favor de la democràcia, sinó de la desobediència”. En aquest sentit, i com ja va passar quan li va tocar declarar a Artur Mas per l’organització del 9-N, Forcadell va rebre el suport de centenars de persones concentrades enfront de la seu judicial, convocades per les entitats sobiranistes.

Govern, diputats i alcaldes

De fet, l’escenificació del suport unitari de l’independentisme es va iniciar una hora abans de la seva declaració al Parlament, on la van abrigallar els membres de la Generalitat, inclosos el president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, al costat de diputats de Junts pel Sí (JxSí), Catalunya Sí Que Es Pot i la CUP, i altres personalitats com ara Artur Mas. A les portes del Parlament l’esperaven també centenars d’alcaldes i regidors sobiranistes, així com representants de l’ANC, d’Òmnium Cultural, de l’Associació de Municipis per la Independència i de l’Associació Catalana de Municipis.

En declaracions a TV3, Puigdemont va evitar ser explícit a l’hora de pronunciar-se sobre si caldria fer cas omís a una hipotètica inhabilitació, i es va limitat a constatar que Forcadell “seguirà sent la presidenta que ha escollit el poble de Catalunya”. De la seva banda, Mas va considerar “escandalós” que Forcadell hagi de declarar “per deixar parlar en un Parlament” mentre s’arxiva la causa contra Fernández Díaz.

tracking