Catalunya
Un nou cop a la trama del 3% posa ara sota sospita la gestió de Trias
Detenen 18 persones, entre les quals el president del port de Barcelona i 3 càrrecs de CDC, per l’adjudicació irregular d’obres per part del govern municipal
La investigació del cas del 3%, sobre el presumpte pagament de comissions a CDC, posa ara sota sospita l’adjudicació d’obra pública del govern municipal de Xavier Trias a Barcelona, després d’una operació en la qual van ser detingudes ahir 18 persones, entre les quals tres càrrecs del partit i el president del port de la capital catalana, Sixte Cambra.
La guàrdia civil va arrestar el tresorer de Convergència Andreu Viloca, l’ex-tinent d’alcalde de Barcelona Antoni Vives –un dels principals col·laboradors de Trias– i l’antic responsable dels serveis jurídics de CDC Francesc Sánchez. La fiscalia anticorrupció considera que Viloca –que va estar tres setmanes a la presó el 2015 després de ser detingut en una fase prèvia d’aquest cas– desenvolupava un paper clau en el control del pagament de comissions d’empreses a canvi d’adjudicacions d’obra pública d’administracions en poder de Convergència, en concursos que, malgrat aparentar legalitat, es feien a mida.
El nucli de l’operació d’ahir, que deriva de la documentació comissada a la fundació Catdem i al despatx de Viloca el 2015, se situa en els contractes d’obra pública adjudicats durant l’etapa de Xavier Trias (CiU) al capdavant de l’ajuntament de Barcelona (2011-2015), especialment en les obres del túnel de la plaça de les Glòries, concedida tan sol tres mesos abans que CiU perdés el poder municipal. A més del túnel de les Glòries, els agents també han sol·licitat al consistori els expedients de la reforma de l’avinguda del Paral·lel, del carril bici entre Bac de Roda i Felip II, del mirador del passatge de la carretera de les Aigües i de les obres de rehabilitació al carrer Lucca.
En el marc d’aquesta recerca, els agents van detenir també el gerent municipal durant l’etapa de Trias, Constantí Serrallonga, actualment director general de Fira de Barcelona, i dos responsables de l’empresa municipal Barcelona d’Infraestructures Municipals (Bimsa), el seu director general, Ángel S. R., i el director d’obra civil, Ernesto Edmundo S. F. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va anunciar l’obertura d’una investigació interna per recopilar tota la documentació sobre Bimsa i les obres que va contractar el consistori durant el mandat del seu predecessor.
Un empresari proper a mas
En l’operació va ser detingut el president del port de Barcelona, Sixte Cambra, un empresari del cercle més proper a l’ex-president català Artur Mas, i es va registrar el seu despatx a la recerca d’expedients sobre la contractació de dues obres: l’ampliació del moll sud i del dic est. Tots dos projectes van ser adjudicats a Comsa, el responsable de la qual, José M. M., també va ser arrestat durant unes hores mentre es registrava el seu despatx professional.
El jutge indaga en aquesta nova fase de la investigació si empreses públiques com Bimsa, l’Autoritat Portuària de Barcelona i Infraestructures.cat –la principal responsable de la contractació pública del govern– adjudicaven obres a constructores o UTE que, a canvi, pagaven comissions del 3% a fundacions afins a CDC (ara PDeCAT), partit al qual suposadament es desviaven els diners.
Si bé la majoria dels 18 detinguts van quedar en llibertat després dels registres, almenys cinc van ser traslladats a la comandància de la guàrdia civil a Tarragona, en espera de passar a disposició del jutjat d’instrucció número 1 del Vendrell.