espanya
6 anys i 3 mesos per a Urdangarin i absolució per a la infanta Cristina
La Fiscalia veu risc de fuga i plantejarà l’ingrés immediat a presó del gendre de Joan Carles I
La infanta Cristina ha estat absolta del cas Nóos després de tres anys implicada en un procés judicial del qual n’ha sortit malparat el seu espòs, Iñaki Urdangarin, abocat a la presó amb una condemna de 6 anys i tres mesos per prevaricació, frau i dos delictes fiscals. Urdangarin, a qui l’Audiència de Palma ha imposat un terç de la pena que reclamava la Fiscalia, podria ingressar a la presó en breu si el tribunal accepta la sol·licitud que vol plantejar el ministeri públic la setmana vinent, davant la possibilitat de risc de fuga. Una injustícia en opinió de la infanta, que segueix “creient en la seva innocència”, segons va declarar el seu lletrat, Miquel Roca.
No obstant això, les magistrades Samantha Romero, Eleonor Moyá i Rocío Martín, que van jutjar el cas de gener a juny del 2016 i que han redactat els 750 folis de la sentència, sostenen que el cu-nyat del rei va defraudar al fisc el 2007 i 2008, va cometre un frau a l’administració i va prevaricar.
Per a la contractació de l’Institut Nóos per part del govern balear, Urdangarin, en connivència amb el seu soci, Diego Torres, va desplegar “la influència que la seva posició institucional li procurava per moure la voluntat de les autoritats i funcionaris públics”, diu la sentència. “La seva proximitat a la prefectura de l’Estat va resultar determinant” per influir en l’aleshores president balear, Jaume Matas, “que va assumir les seves pretensions sense qüestionar-les” i li va assignar de forma irregular la realització de dos fòrums sobre turisme i esport i funcions en el patrocini d’un equip ciclista, afegeixen les jutgesses.
La infanta “desconeixia” l’existència d’“il·lícits penals” per part del marit i no va participar en la seva execució, estableix el tribunal, que precisa que, al marge d’això, els diners ingressats en els comptes d’Aizoon, l’empresa de la parella, van ser compartits pels esposos en els comptes comuns. Per això, Cristina de Borbó és considerada responsable civil a títol lucratiu en 265.088 euros.
Torres, que s’enfrontava a penes lleugerament inferiors a les del seu soci, rep la major condemna en aquest procés, amb 8 anys i mig de presó per prevaricació, frau, tràfic d’influències, delicte fiscal i blanqueig de capitals. També carrega amb la major pena en multes i indemnitzacions: 2,2 dels gairebé 3,5 milions d’euros que ha imposat l’Audiència de Palma als set condemnats. Urdangarin n’haurà d’abonar 972.000 i Matas 203.000.
Jaume Matas, a la presó
El tercer processat amb penes de presó, 3 anys i vuit mesos, és precisament l’expresident del govern balear, que ja té dues condemnes fermes per corrupció i tres judicis més pendents dins de la macrocausa del Palma Arena, procediment matriu del cas Nóos. Els altres condemnats, que en el judici van admetre els delictes que els atribuïen, són l’ex-director general d’Esports José Luis Ballester; l’exgerent de l’Institut Balear de Turisme Juan Carlos Alia; l’assessor jurídic de l’entitat Miguel Ángel Bonet, i el gerent de la Fundació Illesport Gonzalo Bernal. Tots podran substituir les penes de presó per multes. Els altres deu acusats han estat absolts.
Després de fer-se pública la sentència, que es va conèixer poc després de les 12 del migdia, la Casa Reial va reafirmar el seu “respecte absolut a la independència del poder judicial”, mentre el portaveu del govern, Íñigo Méndez de Vigo, va afirmar que la resolució “demostra que a Espanya l’Estat de dret funciona”.