Estats Units
Wikileaks filtra un programa de la CIA per espiar a través de dispositius
Un ‘software’ permetia accedir als telèfons Apple i Android i als televisors de Samsung
El portal de filtracions Wikileaks va difondre ahir dades d’un suposat programa encobert de hacking de la CIA nord-americana, com a part d’una sèrie en set lliuraments, i va revelar que el consolat de Frankfurt és la base de les seves operacions cibernètiques a Europa. El portal, dirigit per l’australià Julian Assange, assegura que la seva sèrie Vault 7, que va estrenar ahir amb el capítol Year Zero (Any Zero) i que comprèn el període de 2013 a 2016, és “la major filtració de dades d’intel·ligència de tota la història”.
Year Zero exposa l’abast del programa de hacking de la CIA, la qual cosa inclou arsenal maliciós i dotzenes d’atacs de dia zero usats com a armes, que exploten les febleses d’un ampli ventall de companyies i dispositius electrònics d’Europa i Estats Units, segons el portal. Alguns d’aquests productes són, segons Wikileaks, l’iPhone d’Apple, els telèfons Android de Google, Windows de Microsoft i fins i tot els televisors de Samsung, que poden convertir-se en micròfons encoberts mitjançant un programari suposadament elaborat en col·laboració amb l’MI5 britànic.
Assange havia planejat una roda de premsa a través d’Internet per presentar el projecte, però més tard va anunciar a Twitter que les seves plataformes havien estat atacades i que mirarà de comunicar-se més endavant. En un comunicat, el periodista i expert informàtic, refugiat a l’ambaixada d’Equador a Londres des de 2012, va dir que la seva última filtració és “excepcional des d’una perspectiva legal i política”, i va afegir que suposa “un gol en pròpia porta” per a l’agència nord-americana.
Segons Wikileaks, Year Zero, on s’exposen els sistemes de hacking, programari maliciós i armes cibernètiques empleades per l’agència d’espionatge nord-americana, comprèn 8.761 documents i arxius, procedents d’“una xarxa aïllada i d’alta seguretat situada al Centre d’Intel·ligència Cibernètica de la CIA a Langley, Virginia”. A més, l’agència utilitza el consolat d’EUA a Frankfurt (Alemanya) “com una base encoberta per als seus hackers a Europa, Orient Mitjà i Àfrica”, d’acord amb Wikileaks. El portal de filtracions assenyala que va obtenir els documents d’una persona que va tenir accés als mateixos quan la CIA en va perdre el control informàtic.
Revelació històrica
En aquest sentit, Wikileaks revela que recentment “la CIA va perdre el control sobre la major part del seu arsenal de hacking, inclòs malware, virus, troians, dies zero ofensius i programari maliciós infectant sistemes de control remot i documents associats”. Aquesta col·lecció de “diversos centenars de milions de codis” donen al seu posseïdor “la capacitat de pirateig íntegra de la CIA”, assegura en el seu comunicat, on diu que el primer lliurament “ja eclipsa el total de pàgines publicades en els primers tres anys de revelacions sobre la NSA (Agència de Seguretat Nacional dels EUA) per Edward Snowden”.
Segons explica el portal, la col·lecció va arribar a les mans d’antics hackers del govern nord-americà i altres agents de manera “no autoritzada” i un d’ells “va proporcionar a Wikileaks porcions de l’arxiu”. Wikileaks sosté que la CIA ha anat augmentant les seves capacitats en la lluita cibernètica fins a rivalitzar, “amb fins i tot menys transparència”, amb l’NSA, l’altra agència de seguretat nord-americana.