Catalunya
Montull diu que les comissions van pujar al 4% perquè CDC “volia més”
L’ex-número dos de Fèlix Millet afirma que en un principi els pagaments il·legals de Ferrovial eren del 3%, i que van augmentar a instàncies del partit
Jordi Montull, ex-director administratiu del Palau de la Música Catalana, va declarar ahir en una nova sessió del judici pel cas Palau que les comissions que CDC cobrava de la constructora Ferrovial, a través de la institució cultural, eren inicialment del 3%, però que es van elevar al 4% perquè el partit “volia més diners”. L’extresorer convergent Daniel Osácar va desmentir les acusacions de finançament il·legal llançades per Fèlix Millet i Jordi i Gemma Montull. Osácar va al·legar que els convenis entre l’entitat i la fundació Trias Fargas, afí a CDC, eren legals i buscaven fomentar la cultura catalana. La Fiscalia demana penes de 27 anys de presó per a Fèlix Millet i Jordi Montull i de 26 per a Gemma Montull, i set anys i mig per a Osácar.
Montull va mantenir el relat incriminatori sobre CDC, i va revelar que les comissions que suposadament pagava Ferrovial al partit, a través del Palau i a canvi de l’adjudicació d’obra pública, van pujar del 3% al 4% a instàncies de Convergència. Segons va relatar l’acusat, al principi era Millet qui mantenia contacte amb el tresorer de CDC Carles Torrent, mort el 2005, una persona de qui Montull va dir que desconeixia quin càrrec tenia al partit.
Quan Osácar va succeir Torrent al capdavant de la tresoreria de CDC, va ser Montull l’encarregat de fer arribar les comissions pagades per Ferrovial en metàl·lic: “jo tenia els diners en un sobre, ell venia, els comptava i se’ls enduia”, va detallar. Montull va dir desconèixer amb quins càrrecs de CDC conversava Millet sobre el pagament de comissions, més enllà dels dos esmentats tresorers.
L’acusat va afegir, com dimecres ho va fer la seva filla Gemma, ex-directora financera del Palau, que CDC els feia arribar factures falses per justificar pagaments de comissions il·lícites de Ferrovial, quan així l’hi va demanar Millet per defensar-se de dues investigacions endegades per l’Agència Tributària.
Per contra, Osácar va desmentir davant el tribunal tot el que van dir sobre ell Millet i els Montull: “ho afirmo amb tota rotunditat, és fals, no és cert”. Va subratllar que els convenis entre el Palau i la Trias Fargas –per un valor global d’uns 600.000 euros– van conciliar l’objectiu que compartien tant la institució cultural com CDC de donar un major pes a Catalunya a l’Orfeó Català i impulsar així una “campanya de catalanitat”. Segons ell, aquests convenis eren legals i el seu objectiu era “influir” en els gairebé 600 ajuntaments governats en aquella època per CDC per fomentar la cultura catalana i, per exemple, que a les festes majors no “oblidessin” les sardanes, les corals i els esbarts dansaires.
“Sense bitllets a la butxaca”
Osácar va negar rotundament que Ferrovial fos “donant” de CDC i que rebés pagaments en metàl·lic de l’empresa. També va precisar que només anava al Palau a requeriment de Jordi Montull per signar i buscar els convenis de col·laboració, i que tornava a la seu de CDC “evidentment sense bitllets a la butxaca”.
D’altra banda, l’ex-president català Artur Mas va expressar la “plena confiança” en Osácar i va dir que les acusacions de Millet i Montull són “pura invenció, pura mentida”, i que tenen per objectiu rebaixar les seves penes. Mas va voler llançar dos missatges: “Primer, la plena confiança en Osácar, absoluta, total. Segon, que moltes de les coses que s’han dit en el judici són mentida.”