Estats Units
Els EUA processen per primer cop dos espies russos per ciberatacs
Els implicats, juntament amb dos pirates informàtics, estan acusats de robar dades a 500 milions d’usuaris de Yahoo l’any 2014
El departament de Justícia dels EUA va fer ahir un pas sense precedents en acusar espies de Rússia d’atacs cibernètics per un robatori de dades a milions d’usuaris de Yahoo, per accedir a informació privada a Internet de periodistes russos i funcionaris nord-americans i del propi Kremlin. Aquesta és la primera vegada que els Estats Units presenten càrrecs per atacs cibernètics contra funcionaris russos, va confirmar un alt funcionari.
Els dos espies russos acusats són Dmitry Dokuchaev i Igor Sushchin, residents a Rússia i que treballen per al Servei Federal de Seguretat (FSB), irònicament investigant delictes cibernètics, va detallar en una roda de premsa una de les responsables de la investigació, Mary McCord. Els espies russos i dos hackers estan acusats de robar el 2014 dades de 500 milions d’usuaris de l’empresa tecnològica Yahoo, que també va patir l’any anterior un altre atac que va afectar mil milions de comptes de correu oberts en aquest portal.
Els dos hackers acusats són Karim Baratov, detingut dimarts al Canadà, i Alexsey Belan, un dels pirates informàtics més buscats per l’FBI i que ja ha estat acusat als EUA, els anys 2012 i 2013, per atacs cibernètics que van afectar milions de persones, va detallar el departament de Justícia. Aquest individu va arribar a accedir a trenta milions de comptes de Yahoo i mirava específicament d’aconseguir informació financera dels usuaris, com ara números de targetes de crèdit, per suposadament obtenir un benefici monetari.
Segons el govern nord-americà, els dos espies russos es van encarregar de protegir, dirigir i pagar els pirates informàtics perquè recopilessin informació amb els seus atacs als Estats Units. “Van treballar amb Belan i Baratov per atacar ordinadors d’empreses nord-americans que proveeixen serveis de correu electrònic i Internet, van robar informació, incloent dades sobre usuaris individuals i el contingut privat dels seus comptes”, va detallar Mary McCord. Segons la investigadora, els acusats van usar les dades robades de Yahoo per accedir a la informació privada de periodistes russos, empleats de serveis financers i funcionaris dels governs rus i nord-americà, incloent personal dedicat a la seguretat cibernètica, personal diplomàtic i militar.
El Govern dels EUA va presentar la demanda a la cort del districte nord de Califòrnia, i les seves acusacions inclouen 47 càrrecs, des d’espionatge fins a robatori de secrets comercials. De ser considerats culpables, els dos espies russos i Belan s’enfrontarien a una pena màxima de 35 anys de presó, mentre que l’altre implicat pot rebre un càstig de fins a 25 anys perquè no està acusat de robatori de secrets.