país basc
ETA anuncia per al 8 d'abril el desarmament total i unilateral
L’operació es durà a terme amb la intermediació d’un grup de la societat civil francesa, sota la supervisió d’observadors internacionals
ETA pretén quedar “totalment desarmada” abans del 8 d’abril amb la intermediació d’un grup de persones de la societat civil francesa, un pla del qual el govern basc afirma estar informat i al qual ha atorgat “credibilitat”.
L’anunci el va fer en declaracions al diari francès Le Monde l’activista ecologista Jean-Noel Etcheverry, que pertany a un grup d’intermediaris en el qual ETA va delegar la tardor passada la “responsabilitat política” de desmantellar els arsenals de l’organització terrorista. Etcheverry va ser arrestat, juntament amb quatre persones més, el mes de desembre passat a la localitat bascofrancesa de Louhossoa quan es disposava a lliurar un primer estoc d’armes d’ETA que, segons va indicar llavors, representava aproximadament un 15% de l’arsenal total.
Le Monde assegura que en el procés de desarmament intervindran “diversos centenars de persones de la societat civil i nombrosos càrrecs públics de la regió”, encara que falta per aconseguir el compromís de les autoritats franceses de “fer-se càrrec de les armes restituïdes sota la mirada d’observadors internacionals”.
La notícia va provocar un gran nombre de reaccions que van oscil·lar entre l’esperança i la prudència. El president espanyol, Mariano Rajoy, es va referir a aquest assumpte durant el seu discurs al congrés del PP de Madrid: “ETA ha decidit, i així ho ha dit, desarmar-se unilateralment. Que ho faci, i de pas que es dissolgui, i el govern d’Espanya el que farà és el que ha fet sempre, perquè la llei és igual per a tots.” El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va subratllar que si l’organització terrorista no s’ha desarmat abans és perquè “pretenia aconseguir alguna cosa a canvi”, i ara el que li queda és “dissoldre’s, lliurar les armes, penedir-se, demanar perdó a les víctimes, pagar els deutes que té contrets amb elles i sotmetre’s a la legislació vigent”.
Tant el lehendakari, Iñigo Urkullu, com el portaveu d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, van assegurar estar “informats” d’aquesta operació, i tots dos van atorgar “credibilitat” al pla traçat per ETA amb el grup d’intermediaris. També van coincidir a sol·licitar als governs espanyol i francès que “estiguin a l’altura” del moment històric.
Urkullu, “atent i vigilant”
Urkullu va comparèixer davant els mitjans per explicar que el seu govern està “directament informat” d’aquesta possibilitat de desarmament i per assegurar que “es donen les condicions per explorar-la”. Després de defensar que el procés ha de ser “unilateral, irreversible, complet i legal”, el president basc hi va afegir que el seu executiu “estarà atent i vigilant a la seva evolució”, i “farà tot el que estigui a la seva mà perquè arribi a bon port, encara que no tot estigui a la seva mà”.
Per la seva banda, Otegi va desitjar que el desarmament es dugui a terme fins a les seves “últimes conseqüències amb la participació de la societat civil, el monitoratge de la comunitat internacional i la intervenció” dels governs basc i navarrès, i institucions bascofranceses.
També va comparèixer expressament per opinar sobre el possible desarmament la presidenta de Navarra, Uxue Barkos, qui va demanar que el procés es dugui a terme amb “rigor” perquè “l’anhel que la societat ha manifestat durant tots aquests anys no quedi frustrat”.