Estats Units

L'FBI confirma que està investigant els vincles de Trump amb Rússia

Comey admet que hi ha una recerca oberta sobre si hi va haver “alguna coordinació” entre el Kremlin i la campanya republicana

L'FBI confirma que està investigant els vincles de Trump amb RússiaEfe

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El director de l’FBI, James Comey, va confirmar ahir que l’agència investiga si hi va haver “alguna coordinació” entre Rússia i la campanya de Donald Trump per influir en els comicis del novembre, alhora que va negar tenir proves sobre les acusacions del magnat contra l’expresident Barack Obama.

La llargament esperada primera audiència pública al Congrés dels Estats Units sobre la ingerència del Kremlin en les eleccions del 8 de novembre passat va confirmar tres aspectes fonamentals sobre l’assumpte. En primer lloc, que no hi ha proves sobre la presumpta punxada per part d’Obama a la Torre Trump; segon, el govern rus va maniobrar per influir en els resultats electorals, i tercer, l’FBI desconeix, i investiga encara, si Moscou i la campanya del magnat es van coordinar a aquest efecte.

El president del comitè d’intel·ligència de la cambra baixa, el republicà Devin Nunes, va voler esvair des del principi el dubte sobre les presumptes escoltes a la seu de l’imperi Trump, i va assegurar en la intervenció d’obertura que “no va haver-hi cap punxada” a la Torre Trump, tal com va acusar el president nord-americà a principi de març.

Així ho va corroborar més tard Comey, qui, preguntat pels congressistes, va afirmar “no tenir informació que doni credibilitat als tuits” amb què l’actual mandatari va acusar el seu predecessor d’haver intervingut les comunicacions. “Cap individu als Estats Units pot ordenar la vigilància electrònica de ningú, ha de passar per un procés de sol·licitud”, va explicar el director de l’FBI, qui va agregar que el departament de Justícia tampoc té constància de cap prova sobre això.

Sobre els atacs russos al procés electoral nord-americà, tant Nunes com el demòcrata de més alt rang del comitè, Adam Schiff, van reiterar que de facto el Kremlin va maniobrar per influir a les eleccions, encara que de moment no existeixen proves clares que ho fes de manera coordinada amb l’equip de Trump. “Encara no sabem si els russos van tenir ajuda de ciutadans nord-americans, incloent persones associades amb la campanya de Trump. Molts dels membres de la campanya de Trump tenen vincles i interessos amb Rússia. Per descomptat, això no és un crim”, va explicar Schiff. “D’altra banda, si la campanya de Trump o qualsevol persona associada va ajudar o estimular els russos, no només seria un delicte greu, sinó que representaria una de les traïcions més impactants en la història de la nostra democràcia”, va agregar.

Comey va afirmar davant els congressistes que la seva agència investiga “la naturalesa de qualsevol vincle entre individus associats amb la campanya de Trump i el govern rus i si va haver-hi alguna coordinació entre la campanya i les intencions de Rússia” d’influir en els comicis.

“Res no ha canviat”

Després de l’esperada audiència, el portaveu de la Casa Blanca, Sean Spicer, va insistir en la roda de premsa diària en la falta de proves que confirmin un complot entre els russos i l’equip de Trump, i va assegurar que després d’escoltar Comey i Rogers “res no ha canviat”. Malgrat que en la sessió al Congrés es va reiterar en diverses ocasions l’absència de proves que demostrin les acusacions de Trump sobre Obama, el portaveu va insistir que el president no es retractarà de les seves afirmacions i tampoc demanarà disculpes.

tracking