Amèrica llatina

El parlament de Veneçuela afirma que Maduro ha fet un “cop d'Estat”

L’Assemblea Nacional critica la decisió del Suprem d’assumir les seves competències, presa després d’acusar de “desacatament” la cambra dominada per l’oposició

El parlament de Veneçuela afirma que Maduro ha fet un “cop d'Estat”Efe

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’Assemblea Nacional de Veneçuela, controlada per l’oposició, va acusar ahir el president del país, Nicolás Maduro d’haver dut a terme un “cop d’Estat”, després que el Tribunal Suprem decidís dimecres assumir les competències del Legislatiu per mantenir-se aquest en “desacatament” des de l’any passat.

“És un cop d’Estat, i vull que el món ens ajudi i els mitjans ens ajudin a dir-ho amb totes les lletres: a Veneçuela Nicolás Maduro ha fet un cop d’Estat”, va asseverar el president de l’Assemblea, l’opositor Julio Borges, en roda de premsa des del Palau Legislatiu. Borges va anunciar que la Cambra desconeix el màxim tribunal del país perquè, va afirmar, els seus magistrats van ser elegits “per governar fora de la Constitució”. "A aquesta Sala Constitucional que està fora de la Constitució, el dia d’avui els 112 diputats de la unitat nacional volem deixar clar que el Parlament es rebel·la i desconeix aquesta sentència de la Sala Constitucional”, va asseverar.

El Suprem va decidir que assumirà les competències del Parlament degut a la persistència del “desacatament”, un estatus que el Poder Judicial va imposar a la Cambra per l’incompliment de diverses sentències. “Mentre persisteixi la situació de desacatament i d’invalidesa de les actuacions de l’Assemblea Nacional, aquesta Sala Constitucional garantirà que les competències parlamentàries siguin exercides directament per aquesta Sala o per l’òrgan que ella disposi, per vetllar per l’Estat de Dret”, va indicar una sentència del tribunal.

Mentre trencava a trossos aquest document del Suprem, Borges va qualificar-lo de “porqueria”, i va dir que aquestes no són decisions contra l’Assemblea sinó “contra el poble veneçolà”. "Aquests senyors de la Sala Constitucional tenen l’atreviment de creure que en aquests moments passaran per sobre del poble veneçolà”, va expressar.

El diputat va destacar que les diferències d’aquesta sentència amb altres que hagi dictat el Suprem anteriorment, és que se li atorga, segons ell, “tot el poder” al cap d’Estat per “fer les lleis que li doni la gana. Per donar els contractes que li doni la gana, per endeutar al país com li doni la gana i per perseguir als veneçolans com li doni la gana”, va assegurar.

En aquest sentit, va afirmar que la sentència sorgeix a causa que el govern mira d’evitar el control de la Cambra a l’atorgament d’empreses i explotacions petrolieres estrangeres al país. “Nicolás Maduro està regalant les riqueses del poble veneçolà, i està atorgant associacions petrolieres i no vol passar pel control de l’Assemblea Nacional”, va dir.

Perú retira l’ambaixador

Les reaccions internacionals, especialment en l’àmbit llatinoamericà, no es van fer esperar. El govern de Perú va anunciar la retirada definitiva del seu ambaixador a Veneçuela, després de la “inacceptable” decisió del Suprem. “Enfront de la gravetat d’aquests fets, hem decidit retirar de manera definitiva l’ambaixador en la República Bolivariana de Veneçuela”, va informar el Ministeri de Relacions Exteriors peruà en un comunicat.

Al seu torn, els governs de Colòmbia i Mèxic van expressar la seva preocupació pel “deteriorament de l’ordre democràtic” al país, mentre el secretari general de l’Organització d’Estats Americans (OEA), Luis Almagro, va acusar Maduro de donar un “autocop d’Estat”.

tracking