Orient Mitjà
L'atac químic a Síria agreuja la divisió entre les potències a l'ONU
El suposat atac químic perpetrat dimarts al nord de Síria només ha aprofundit la divisió que les potències del Consell de Seguretat de l’ONU han mostrat des de l’inici de la guerra. D’un costat, els Estats Units, França i el Regne Unit, i de l’altre, Rússia i, en menor grau, la Xina, els membres permanents del Consell van tornar a encreuar acusacions i van ser incapaços de tirar endavant un simple text de condemna del fet succeït a la localitat siriana de Khan Shaykhun. Segons les Nacions Unides, que ja ha qualificat els fets de “crim de guerra”, almenys unes setanta persones van morir i més de 200 van resultar ferides en l’atac, del que l’oposició siriana i el règim s’acusen mútuament.
Les potències occidentals van apuntar directament al mandatari sirià Bashar al-Assad com a responsable, i consideren que l’atac és una mostra més de la seva “barbàrie”. També van criticar molt durament Rússia per protegir al-Assad a les Nacions Unides i, en concret, per rebutjar la resolució que van plantejar per condemnar l’acció.
“Quants nens més han de morir perquè a Rússia li importi?”, es va preguntar l’ambaixadora nord-americana, Nikki Haley, que va acusar Moscou d’utilitzar una “falsa narrativa” per blindar els seus aliats de Damasc davant de possibles sancions. Durant la seva intervenció, Haley es va posar dempeus per mostrar a la resta de diplomàtics fotografies d’algunes de les víctimes del suposat atac químic. “No podem tancar els ulls davant d’aquestes imatges. No podem tancar les ments a la nostra responsabilitat d’actuar”, va assenyalar al respecte. A més, davant del bloqueig que va mostrar el Kremlin al si del Consell de Seguretat, Haley va suggerir que els Estats Units podrien prendre algun tipus de mesura unilateral, tot i que no va donar més detalls.
França i el Regne Unit van insistir també a Rússia perquè permeti al Consell de Seguretat actuar davant de l’ús d’armes químiques a Síria. “No hi ha cap aliança política que pugui justificar tancar els ulls davant atrocitats massives”, va dir l’ambaixador francès, François Delattre. El seu homòleg britànic, Matthew Rycroft, va insistir que els vets russos al Consell només serveixen per animar el règim sirià a continuar matant i va defensar que el text que proposen el seu país, França i els EUA sobre l’atac és acceptable per qualsevol Estat. L’esborrany no assenyala cap responsable i es limita a condemnar l’atac, demanar una investigació internacional urgent i obrir la porta a eventuals mesures contra qui sigui trobat culpable.
Cap votació en l’agenda
No obstant això, Rússia va deixar clar des del primer moment que considerava el text “categòricament inacceptable” i va defensar que qualsevol decisió ha d’adoptar-se després d’una investigació “completa”. Al final de la reunió del Consell de Seguretat, els països seguien discutint de manera informal l’esborrany i, davant les reticències russes, no s’havia posat en agenda cap votació.
El representant rus a les Nacions Unides, Vladímir Safronkov, va insistir que tot el que hi ha ara com ara són “falsos reports” i va reiterar informacions subministrades des de Moscou, segons les quals l’aviació siriana hauria bombardejat un magatzem on el grup terrorista al-Nusra (filial d’al-Qaida) estaria fabricant municions “que utilitzen armes tòxiques”.