Catalunya

El jutge relaciona Pujol i Ferrussola amb el maneig de la fortuna familiar

El magistrat José de la Mata considera que l’ex-president català era el “factor comú” d’un clan que actuava de forma “coordinada”

El jutge relaciona Pujol i Ferrussola amb el maneig de la fortuna familiarEFE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El jutge de l’Audiència Nacional espanyola José de la Mata investiga el suposat paper clau de Jordi Pujol i la seva esposa, Marta Ferrusola, en el maneig de la fortuna familiar, un patrimoni que creu que els membres del clan van amassar de forma “coordinada”, amb l’expresident català com a “factor comú”. Així ho sosté el jutge en l’acte amb el qual aquest dimecres va ordenar fins a cinc entrades i registres en habitatges i oficines de l’excap de la Generalitat i del seu primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, qui roman en presó provisional sense fiança per intentar ocultar els fons de la família des que va començar a ser investigat l’any 2012.

El magistrat va acordar les entrades i registres a la família Pujol en els habitatges de Barcelona i la segona residència a la localitat gironina de Queralbs, en no semblar-li convincents les explicacions que el primogènit li va donar a la declaració que va efectuar dimarts pels moviments financers i operacions creditícies amb les quals el jutge creu que va mirar de mantenir el patrimoni familiar fora de l’abast de la justícia. Els registres no es van limitar al domicili i l’oficina de Jordi Pujol júnior, qui sempre s’ha erigit en administrador del patrimoni de la mare i els germans, sinó que també es van estendre al despatx de l’expresident i al pis en què resideix amb la seva esposa, ja que el magistrat el relaciona de forma directa amb el control de la fortuna familiar.

De fet, De la Mata sosté que Pujol, la seva esposa i els set fills van gestionar un “important patrimoni econòmic”, a Andorra i altres països, amb unes “pautes comunes d’actuació, coordinació d’activitat, assignació de rols, i distribució o repartiment de quantitats multimilionàries entre tots ells”. En opinió del magistrat, l’expresident de la Generalitat és el “factor comú” de tots els membres de la família i, enfront dels seus intents de desvincular-se de la fortuna oculta al Principat, es remet al compte que el seu primogènit va obrir l’any 2000 a Andorra, fent constar que el titular real de la mateixa era el seu progenitor.

El jutge recorda que l’entitat bancària va aportar dos documents que apunten al fet que els fons d’aquest compte pertanyien a l’expresident: un signat pel primogènit en què manifestava que els diners eren del pare i un altre, manuscrit, del 2001, en què el propi Jordi Pujol Soley afirmava ser amo dels fons.

Dipòsits propis

De la Mata també atribueix a Marta Ferrusola la “disposició dels fons” que la família guardava a Andorra, fins que cadascun dels fills va tenir el propi dipòsit en bancs del Principat, la qual cosa el magistrat dedueix d’una “menció manuscrita” que la investigada va fer constar en una fulla de sol·licitud d’operacions a compte. De fet, en els registres ordenats dimecres el jutge buscava documentació relacionada amb la societat panamenya Kopeland, una empresa que el primogènit dels Pujol compartia amb la mare i que va adquirir a través de BPA, suposadament amb la finalitat d’ocultar els fons a Andorra quan la justícia espanyola ja investigava al clan.

En un altre acte, De la Mata ordena analitzar la memòria del mòbil de Jordi Pujol Ferrusola, que li va intervenir després de la declaració de dimarts, a la recerca de documents, missatges o altres informacions relatives als moviments econòmics amb què hauria intentat ocultar els diners.

tracking