Conflicte bèl·lic
Arriben a casa les 82 noies que van ser alliberades de Boko Haram
L’endemà que es conegués la posada en llibertat, les alumnes segrestades a l’escola de Chibok es van poder reunir amb les famílies
Les 82 noies alliberades del grup terrorista Boko Haram van poder reunir-se ahir amb les seves famílies després de passar més de tres anys retingudes en mans dels jihadistes. El seu alliberament es va produir dissabte a la nit, després d’unes intenses negociacions amb els terroristes, i ahir van arribar a Abuya, on van ser rebudes pel president de Nigèria, Muhammadu Buhari. Les joves formaven part de les més de 200 alumnes d’una escola de secundària de la localitat nigeriana de Chibok (nord-est) que el 14 d’abril del 2014 van ser segrestades per Boko Haram.
Buhari va expressar la seva gratitud a tots aquells que van contribuir a assegurar l’èxit de les negociacions amb els terroristes, en les quals van participar el govern suís, el comitè internacional de la Creu Roja (CICR) i altres organitzacions no governamentals, tant locals com internacionals. A canvi de la posada en llibertat de les menors, el govern va deixar en llibertat alguns sospitosos de Boko Haram que estaven detinguts, segons va explicar el portaveu presidencial, Garba Shehu, que no va especificar el nombre de terroristes alliberats.
La comunitat internacional va celebrar la notícia i, en paraules de l’alta representant de la política exterior de la Unió Europea (UE), Federica Mogherini, és una “espurna d’esperança perquè un dia totes les nenes segrestades puguin tornar a casa, viure en llibertat i tenir un futur en pau”. Per la seva banda, Amnistia Internacional va assegurar que el retorn d’aquestes noies els provoca un “gran alleujament” i va demanar al govern que respecti la seva privacitat i continuï lluitant perquè tothom pugui tornar a casa tan aviat com sigui possible. “Les autoritats nigerianes haurien de fer més per assegurar el retorn dels milers de dones i nenes, així com dels homes i nens segrestats per Boko Haram”, va afirmar l’organització no governamental.
Actualment, la facció africana de l’Estat Islàmic manté el rècord de ser el grup terrorista més sanguinari del continent, ja que se li compten més de 20.000 morts i un milió de desplaçats.