frança

Macron apel·la a reformar la UE i a superar la fractura interna a França

El president gal i Copríncep pren possessió del càrrec i defensa el bon funcionament de l’eix franco-alemany per aconseguir una Europa “més eficaç”

Macron apel·la a reformar la UE i a superar la fractura interna a FrançaTWITTER

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Emmanuel Macron ja és oficialment el president de França i Copríncep d’Andorra. Després d’haver-se imposat de manera clara a la segona volta de les eleccions presidencials franceses del 7 de maig passat, el nou cap d’Estat francès va prendre possessió del càrrec i va rellevar el president sortint, François Hollande.

En un acte solemne, Macron va rebre les claus del palau de l’Elisi de qui va ser conseller personal, assessor presidencial i ministre d’Economia. En un traspàs de poders cordial –Macron va acompanyar Hollande fins al seu cotxe per marxar del palau presidencial– el nou president francès va situar el futur de la Unió Europea com una de les seves claus durant el seu mandat. Macron va prometre que “Europa es refundarà i es rellançarà perquè ens protegeix i ens permet projectar al món els nostres valors”.

Per fer-ho, Macron creu que serà necessària l’entesa de l’eix franco-alemany per aconseguir “una Europa més eficaç, més democràtica i més política”. De fet, el nou Copríncep tindrà avui una primera ocasió per demostrar les seves intencions, ja que durant el seu primer viatge a l’estranger es reunirà amb la cancellera alemanya, Angela Merkel.

Macron va avançar que, en l’àmbit internacional, la seva prioritat serà “estar sempre al costat de la llibertat i dels drets humans per construir la pau de forma estable”. El seu discurs europeista forma part de la seva estratègia per tornar la confiança a una França que, segons el seu diagnòstic, dubta de si mateixa. Macron també va avisar que no cedirà “a res” del seu programa, començant per la reforma de flexibilització del mercat laboral que vol aprovar aquest estiu. Paral·lelament, va puntualitzar que “s’enfortirà la solidaritat nacional” per atendre els que “se senten oblidats” per la globalització.

Ahir a la tarda, durant una recepció per part de l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, el nou president francès va indicar que “al centre” quinquenni vol reconciliar les fractures que hi ha a França amb l’objectiu que “la globalització beneficiï tothom”.

Després del traspàs de poders a l’Elisi, Macron va homenatjar el monument al soldat desconegut sota l’Arc de Triomf en un petit bany de masses que es va repetir a la tarda a l’ajuntament de París, on va ser rebut per l’alcaldessa, Anne Hidalgo. A la tarda, abans d’acudir al consistori, es va desplaçar a l’hospital militar de Percy per visitar soldats ferits en un gest cap a les tropes que compleixen missions a l’exterior, però també de protecció antiterrorista en territori francès. Un cop tancat el cerimonial de la presa de possessió, Macron ha d’anunciar, probablement avui, qui serà el primer ministre per tal d’anar cap a la formació de govern dimarts, de manera que dimecres ja es pugui celebrar el primer consell de ministres.

El nomenament és un exercici particularment delicat per a algú que ha revolucionat el paisatge polític francès com Macron, que no té un partit polític amb presència a les institucions i que per poder posar en pràctica la política que ha promès necessita aconseguir una majoria parlamentària en les eleccions legislatives del pròxim mes de juny. Han sonat diversos noms com a possible primer ministre, però el que més ha sonat ha estat el diputat dels Republicats i alcalde de la ciutat de Le Havre, Edouard Philippe, que s’interpretaria com un intent per tal de captar l’electorat conservador.

tracking