Espanya

El ple del congrés reprova Rafael Català amb una àmplia majoria

Tots els grups, excepte el PP, donen suport a la iniciativa del PSOE, que a més del ministre de Justícia, també censura els fiscals Maza i Moix

El ple del congrés reprova Rafael Català amb una àmplia majoriaEFE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ple del congrés espanyol va reprovar ahir amb el suport de tots els grups, excepte el PP, el ministre de Justícia, Rafael Catalá; el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza; i el fiscal anticorrupció, Manuel Moix, per la seva actuació en el cas Lezo.

Davant la presència del mateix Català, que va assistir des del seu escó a tot el debat, la cambra va avalar la moció de reprovació presentada pels socialistes contra el ministre per la seva “responsabilitat política directa” en la investigació de la trama de la Comunitat de Madrid, i pels nomenaments “a dit” de Maza i Moix, així com per “posar el ministeri de Justícia al capdavant d’una estratègia de defensa dels corruptes del PP”. No obstant això, aquesta iniciativa –la primera aprovada en el ple contra un ministre en exercici– no és vinculant per a l’executiu, de manera que Mariano Rajoy no està obligat a cessar-lo.

Després de la reprovació, Catalá va dir que creu que té la “confiança” del president per continuar en el càrrec i que, per tant, seguirà dirigint el ministeri “amb tota la il·lusió i tota l’energia”, ja que tan sols Rajoy pot nomenar ministres i cessar-los. “Aquest és el nostre model democràtic”, va subratllar. Això no treu que la moció de reprovació tingui un fort pes polític, ja que malgrat mancar de valor jurídic, els grups van recordar a Rajoy que “un Govern demòcrata ha d’atendre el mandat de la cambra que li atorga la confiança”, per la qual cosa “no li queda més remei que cessar-lo”.

De res van servir, a la vista de la votació d’ahir, les explicacions que va oferir Catalá la passada setmana al congrés, a les quals han seguit crítiques i acusacions de l’oposició per la seva actuació al cas Lezo –operació per la qual està a la presó l’ex-president madrileny Ignacio González– i per la seva negativa a dimitir.

“No pot estar ni un minut més”, va destacar la socialista Isabel Rodríguez, que va demanar al líder de l’executiu que “cessi immediatament” Catalá, a qui va acusar d’avisar els corruptes, en al·lusió al missatge que va enviar a Ignacio González, i de formar part d’un pla per protegir membres del seu partit sospitosos de corrupció. Des de Ciutadans, Ignacio Prendes va defensar la “indubtable eficàcia política” de la reprovació a Catalá i els fiscals per situar “la credibilitat de les institucions en un precipici”.

Crítiques al PSOE i ciutadans

Mentrestant, Podem va anar més enllà en criticar també PSOE i Ciutadans per “no treure el PP del govern” i ser “incapaços d’assumir responsabilitats polítiques més enllà de la reprovació”.

Esther Capella (ERC) va dir que “lluny de donar explicacions”, Catalá “ha posat en valor l’actuació de Maza i Moix. Això no pot continuar, el temps se’ls ha esgotat”, va agregar. I el PNB va afirmar que “aquesta tempesta perfecta” obliga el govern a prendre una decisió que generi confiança ciutadana. El PDeCAT va defensar que porta anys alertant de la politització de la Justícia en posar com a exemple el debat sobiranista català.

Totes aquestes crítiques van ser respostes pel popular Carlos Rojas, que va carregar contra els diferents grups per “acusacions falses” que només “busquen desacreditar les institucions”. En aquest sentit, va acusar l’oposició d’“escudar-se en la seva immunitat parlamentària per mentir i acusar sense proves una vegada i una altra”.

tracking