Estats Units
Comey deixa en mans del fiscal si Trump va obstruir la Justícia
L’exdirector de l’FBI acusa el president de “mentir i difamar”, i reitera que el va pressionar perquè deixés la investigació sobre la trama russa
L’excap de l’FBI James Comey va acusar ahir el president dels EUA, Donald Trump, de “mentir i difamar”, i després de relatar davant el Senat les “preocupants” situacions que va viure amb ell, va confiar que el fiscal especial per a la investigació sobre Rússia, Robert Mueller, decideixi si el mandatari va incórrer en obstrucció a la Justícia.
Durant una esperada audiència davant el Comitè d’Intel·ligència del Senat, Comey va descriure les trobades amb el magnat, i va desitjar que hi hagi enregistraments de les mateixes, l’existència dels quals va arribar a insinuar Trump fa unes setmanes. “He vist aquests tuits. Déu meu, espero que hi hagi gravacions”, va exclamar Comey en ser preguntat sobre aquest tema, minuts abans de confirmar que ell mateix va permetre la filtració de les notes que havia pres de les converses amb Trump.
Comey va confessar haver filtrat aquestes notes per “impulsar el nomenament d’un fiscal especial” que indagués la possible confabulació entre la campanya de Trump i el govern rus per interferir en les eleccions presidencials de l’any passat. “Estava honestament preocupat pel fet que ell pogués mentir sobre la naturalesa de la nostra trobada”, va dir l’excap de l’FBI. “Sabia que podria arribar un dia en què pogués necessitar un enregistrament del que va passar, per defensar-me a mi i per defensar l’FBI”.
Trump va acomiadar de manera inesperada l’alt funcionari el 9 de maig passat, la qual cosa va despertar una forta polèmica, ja que molts ho van interpretar com un intent de frenar les perquisicions de Comey sobre els suposats vincles entre la campanya del magnat i Moscou per perjudicar la demòcrata Hillary Clinton. Comey va coincidir ahir amb aquesta interpretació: “No sé per què vaig ser acomiadat. Prenc al president la seva paraula que vaig ser acomiadat per la manera com dirigia la recerca russa i la pressió que això exercia sobre ell”, va dir.
En el testimoniatge escrit per al Comitè, que va ser revelat dimecres, Comey detalla les trobades que va mantenir amb el president, incloent dos episodis en els quals, inesperadament per a ell, el mandatari se les va empescar perquè es quedessin a soles. Comey va considerar “significatiu” el fet que no volgués testimonis.
En una d’aquestes reunions, Trump va demanar-li “lleialtat” al llavors director de l’FBI, i a més li va sol·licitar que “deixés estar” la recerca sobre l’exassessor de seguretat nacional Michael Flynn, pels seus presumptes nexes amb el Kremlin. En virtut del seu relat, els senadors van preguntar directament a Comey si considerava que el president havia incorregut en obstrucció a la Justícia, qüestió que va preferir deixar en mans de Mueller.
Resposta de la Casa Blanca
Davant la reveladora intervenció de Comey, la Casa Blanca va decidir que fos un dels advocats personals de Trump, Marc Kasowitz, qui respongués davant la premsa, encara que la portaveu adjunta de la Casa Blanca, Sarah Huckbee Sanders, es va apressar a dir que el magnat “no és un mentider”. En una compareixença sense preguntes, Kasowitz va negar les acusacions, tot assegurant que Trump “mai” li va demanar “lleialtat” a Comey, i que tampoc li va indicar que “deixés passar” el cas de Flynn. El lletrat va qualificar les filtracions de l’exdirector de l’FBI com “subreptícies, unilaterals i desautoritzades”.