França
Una recerca per abús de confiança força la titular de Defensa a dimitir
Sylvie Goulard no seguirà a l’executiu arran de la investigació sobre l’ús d’assistents a l’Eurocambra per a tasques del partit
La ministra francesa de Defensa, Sylvie Goulard, va demanar ahir al president del país, Emmanuel Macron, no continuar al govern després de la seva remodelació, en ser investigada en un cas obert contra el seu partit, MoDem per emprar als seus assistents com a eurodiputada per a missions internes dins la formació. El nou executiu del primer ministre, Edouard Philippe, haurà de ser anunciat abans d’avui a la nit després de dimitir formalment dilluns, un cop celebrades les eleccions legislatives.
Amb l’anunci de Goulard, ja són almenys dos els ministres que no continuaran al gabinet, després que aquest dilluns es conegués que el ministre de Cohesió Territorial, Richard Ferrand, investigat per un cas de suposat nepotisme, també l’abandonarà per dirigir el grup parlamentari del partit de Macron a la Cambra baixa.
“En la hipòtesi que la investigació preliminar contra el MoDem portés a verificar les condicions d’ocupació dels meus assistents al Parlament europeu, desitjo estar en condicions de demostrar lliurement la meva bona fe i tot el treball que he realitzat allà”, va explicar Goulard a través d’un comunicat. La ministra dels Exèrcits –la nova designació del seu departament sota la presidència de Macron– va considerar així mateix que “la missió de defensa imposa una exigència particular”. “L’honor dels nostres exèrcits, el dels homes i dones que hi serveixen –de vegades amb risc per a les seves vides– no podria barrejar-se amb polèmiques amb les quals no té res que veure”, va insistir Goulard en justificar la seva decisió.
La Fiscalia de París va obrir una recerca preliminar el 9 de juny passat al partit centrista MoDem, aliat de Macron, per sospites d’abús de confiança i ocultació en usar assistents parlamentaris europeus per treballar en el partit i no en l’Eurocambra. El MoDem està liderat per l’actual ministre de Justícia, François Bayrou, per la qual cosa partits de l’oposició com Els Republicans han demanat la seva dimissió perquè no s’entorpeixi la recerca.
El cas va esclatar a conseqüència de la denúncia d’un antic col·laborador del partit, que va assenyalar haver estat pagat per fons públics de l’Eurocambra, però empleat en la seu del partit a França. Per aquest mateix tipus de sospita, està sota investigació l’ultradretà Front Nacional (FN) de l’eurodiputada i antiga candidata presidencial Marine Le Pen.
DIVISIÓ A ELS REPUBLICANS
En un altre ordre de coses, una tercera part dels diputats triats en representació dels Republicans per a la nova Assemblea Nacional francesa amenacen de crear un grup parlamentari propi, per les discrepàncies obertes entorn de quina ha de ser la posició del principal partit de l’oposició. La formació conservadora i els seus aliats centristes compten amb 113 escons, la qual cosa els situa com a segona força per darrere d’En Marxa!, el partit de Macron, amb 341 representants.
En el si dels Republicans ha sorgit una divisió d’opinions entre una majoria que advoca per fer front a Macron i les seves polítiques i una altra facció que vol donar suport a la moció de confiança per donar llum verd al govern de Philippe. “Ens encaminem cap a la constitució d’un grup independent. Tindrà vocació de fer costat a les reformes del govern”, va explicar un d’aquests diputats, Thierry Solére, segons el diari Le Parisien.