regne unit

La UE demana a May que aclareixi la proposta sobre els residents

Donald Tusk assegura que la mesura “està per sota de les nostres expectatives” i alerta del “risc” que “empitjori la situació dels ciutadans”

La UE demana a May que aclareixi la proposta sobre els residentsEFE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Unió Europea va acollir ahir amb recel l’oferta presentada per la primera ministra britànica, Theresa May, en relació amb els ciutadans europeus que resideixin al Regne Unit després del Brexit, i va demanar a Londres que aclareixi els drets que els seran reconeguts i la manera de resoldre possibles disputes.

May va avançar dijous a la nit alguns dels elements de la proposta, que planteja que el Regne Unit reconeixerà el dret de quedar-se els europeus que hagin residit de forma legal al país durant cinc anys quan arribi la data que es fixi per a la ruptura. Als ciutadans de la UE amb menys de cinc anys de residència que hi hagin arribat abans d’una data de tall se’ls donarà temps per quedar-se fins que compleixin aquests cinc anys.

Els presidents del Consell Europeu, Donald Tusk, i de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, es van mostrar obertament crítics amb les idees avançades per May. “La meva primera impressió és que l’oferta del Regne Unit està per sota de les nostres expectatives”, va indicar Tusk en una roda de premsa al final de la cimera dels 28, i va afegir que “hi ha el risc d’empitjorar la situació dels ciutadans. El nostre paper en les negociacions serà reduir aquest risc”, va afegir.

Per la seva banda, Juncker va dir que la proposta “és un primer pas, però no és suficient”, i va assegurar que li sembla “inimaginable” que el Tribunal de Justícia de la UE quedi exclòs de qualsevol acord sobre els ciutadans en relació amb el Brexit, com demanen els britànics.

El primer ministre maltès, Joseph Muscat, el país del qual presideix aquest semestre la UE, va indicar en roda de premsa que la proposta de May té llacunes, com el fet que “els ciutadans que arribin en certa data seran tractats de diferent manera que els que arribin en una altra”.

Per la seva banda, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va considerar l’oferta de la primera ministra un “bon punt de partida”, però va subratllar que no suposa un avenç significatiu. “Ahir vam tenir una primera discussió molt general en la qual se’ns va dir que després de cinc anys de residència, els ciutadans podrien romandre permanentment a Regne Unit. És un bon començament, però no és el gran avanç”, va dir Merkel en una roda de premsa conjunta amb el president de França, Emmanuel Macron, al final de la trobada.

Macron, que va assentir davant l’afirmació de la cancellera, va confirmar que comparteix la seva opinió i va assegurar que la voluntat de París i Berlín és “coordinar-se molt estretament i tenir una sola veu comuna en les negociacions del Brexit”.

Comerç internacional

Al marge de parlar de la sortida britànica, els líders de la UE van aprovar unes conclusions sobre el comerç internacional que incideixen en la necessitat de mantenir uns “mercats oberts”, però amb instruments de defensa comercial “moderns, compatibles amb l’Organització Mundial del Comerç” per millorar la capacitat de la Unió de combatre la competència deslleial.

També van debatre la manera de frenar els fluxos migratoris pel Mediterrani central, que segueixen sent alts malgrat les mesures ja adoptades, i van acordar reforçar la cooperació amb els països d’origen i trànsit i fer més esforços per “aconseguir veritables progressos en la política de retorn i readmissió”.

tracking