nacions unides

Macron apadrina a París un nou pacte mundial pel medi ambient

L’objectiu és que es converteixi en un tractat internacional adoptat per l’ONU i que sigui de compliment obligatori per tots els estats

Macron apadrina a París un nou pacte mundial pel medi ambientAgències

Creat:

Actualitzat:

El president francès, Emmanuel Macron, va assistir ahir a París a la presentació d’un projecte de pacte mundial pel medi ambient que busca convertir-se en un futur en un tractat internacional adoptat per l’Assemblea General de l’Organització de les Nacions Unides (ONU). La idea del projecte és reunir en un sol text els grans principis internacionals del dret mediambiental i donar-hi un caràcter de compliment obligatori gràcies a la possibilitat d’esgrimir el mateix davant la justícia.

“Sobre la base d’aquest avantprojecte de pacte mundial pel medi ambient” –va anunciar el Copríncep francès– “em comprometo a actuar per establir un text, convèncer els nostres socis i, sota l’ègida de les Nacions Unides, establir des de setembre les bases del que serà no un avantprojecte, sinó un pacte mundial sobre el medi ambient que França defensarà”.

El president de la república va posar èmfasi en el fet que França “té en matèria de medi ambient una gran ambició”, i sobre això va recordar el seu paper en l’Acord de París sobre el canvi climàtic de l’any 2015.

El nou pacte completaria l’edifici jurídic constituït pels acords internacionals adoptats per les Nacions Unides el 1966, un sobre els drets civils i polítics i, el segon, sobre els drets econòmics, socials i culturals.

El projecte consta d’una trentena d’articles en els quals es recullen, entre altres, els principis de precaució, de reparació o que qui contamina paga. També inclou el principi de “no regressió” per evitar, per exemple, el que ha passat amb la retirada dels Estats Units de l’Acord de París sobre canvi climàtic anunciada pel president d’aquest país, Donald Trump, malgrat que Washington ho havia subscrit quan es va consensuar el desembre del 2015.

Aquesta nova iniciativa la va llançar el Club de Juristes, un centre de reflexió francès que s’ha associat per a la seva elaboració amb desenes de magistrats, professors de dret i advocats d’una quarantena de països.

Al grup s’han vinculat personalitats polítiques com el president del Consell Constitucional de França, Laurent Fabius, que com a ministre francès d’Exteriors quan es va forjar l’Acord de París va ser l’encarregat de dirigir les negociacions internacionals en tant que president de la Cimera del Clima COP21 .

Acte a la Sorbona

També van estar ahir en l’acte que es va celebrar a la Universitat de la Sorbona l’ex-secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, així com l’antic governador de Califòrnia i actor, Arnold Schwarzenegger, que presideix l’ONG R20 (Regions of Climate Action), i l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, com a presidenta de la xarxa de grans ciutats pel clima C40, entre d’altres assistents.

“Es tracta de reunir en un sol text els grans principis del dret mediambiental”, cosa que “no existia”, va subratllar Fabius, que va reconèixer que a primera vista pot semblar molt complicat pretendre que el projecte de pacte mundial pel medi ambient es converteixi en un tractat internacional.

L’ex-ministre francès d’Exteriors va indicar que el fet que fixi drets, per exemple a una reparació pel dany causat al medi ambient, o garanties d’accés a la justícia, resulta interessant per als particulars, però també per a les empreses perquè “estabilitza l’entorn internacional i redueix la competència deslleial”.

tracking