Espanya
Jordi Pujol júnior ha d'abonar tres milions d'euros per deixar la presó
Els jutges consideren que amb aquesta fiança, que s’ha de pagar en metàl·lic, es garanteix la prohibició de l’investigat de gestionar el seu patrimoni
L’Audiència Nacional espanyola va dictar ahir la llibertat de Jordi Pujol Ferrusola, fill de l’ex-president català, amb la condició que pagui una fiança de 3 milions d’euros, que haurà de dipositar en metàl·lic. En un aute, la secció tercera de la sala penal estima el recurs de llibertat presentat per la defensa de Pujol, però li imposa la fiança perquè creu que amb ella es “garanteix la prohibició que se li imposa de gestionar, per si mateix o per persones físiques o jurídiques, el seu patrimoni”.
El jutge José de la Mata va enviar Pujol Ferrusola a presó –està ingressat al centre penitenciari de Soto del Real– el 25 d’abril passat, acusat d’ocultar patrimoni des que està sent investigat. El magistrat li imputa delictes de blanqueig, contra la hisenda pública i falsedat dins de la causa en què investiga el matrimoni Pujol Ferrusola i els seus set fills.
El tribunal, format pels jutges Alfonso Guevara, María Ángeles Barreiro i Ana María Rubio, recull els arguments de De la Mata del risc que Pujol torni a delinquir i té així en compte la “hipòtesi” que júnior pugui tornar a blanquejar diners o a destruir proves. Per tant, creu que la solució del recurs “passa per un pronunciament de rellevància econòmica”, és a dir, una fiança.
Això, tenint en compte que, com reconeix la sala, en els últims anys s’han registrat moviments del fill de l’expresident de la Generalitat, com l’expatriació de 2,4 milions que tenia a Andorra. No obstant això, la secció creu que “una fiança de tres milions d’euros serviria per salvaguardar els rendiments del capital sostret a la hisenda”, i garanteix que Pujol Ferrusola “no actuarà per si mateix ni per mitjà d’altres persones físiques i jurídiques en altres jurisdiccions”.
El jutge va acordar la presó sobre la base dels nous indicis aportats per la fiscalia anticorrupció que Pujol ha seguit ocultant el seu patrimoni des que se l’investiga, a final del 2012, concretament amb operatives de préstecs ficticis a les quals la sala sí que dona, en canvi, credibilitat. Anticorrupció també va exposar els últims informes de la unitat de delinqüència econòmica i fiscal (UDEF) de la policia nacional espanyola, en els quals s’assegura que des que se l’investiga ha ocultat 30 milions d’euros.
Aquests informes porten els jutges “a contemplar com a possible que pugui actuar sobre el patrimoni situat fora d’Espanya valent-se de testaferros per articular altres negocis [ficticis o reals]”, o mantenir “esquemes societaris i utilitzar-los en el marc d’altres operacions, distraient capital amb inversions més complexes”.
També acullen els arguments del jutge De la Mata respecte que Jordi Pujol júnior va gestionar el patrimoni familiar a Andorra –que la família atribueix a una herència–, però asseguren que la fiança és “proporcional” perquè la instrucció és “complexa”.
Mesures cautelars
Abans d’entrar a presó, Jordi Pujol Ferrusola i el seu germà Oleguer havien de complir mesures cautelars que es limitaven a compareixences periòdiques al jutjat, retirada del passaport i prohibició de sortir d’Espanya. El jutge De la Mata investiga en aquesta causa l’origen de la fortuna de la família i assegura que tots els membres van orquestrar durant anys una “estratègia compartida i coordinada” per dur a terme “negocis econòmics, generar rèdits, ocultar-los i distribuir-los entre tots” per aconseguir “rentar els actius guanyats”.