Catalunya
Detinguts 14 alts càrrecs del govern català per l'organització de l'1-O
La guàrdia civil arresta diversos responsables d’Economia, Exteriors, Treball i Governació
La guàrdia civil va detenir ahir catorze organitzadors del referèndum de l’1-O, entre els quals una desena d’alts càrrecs de la Generalitat, en una operació que el sobiranisme va contestar amb mobilitzacions arreu del territori. L’institut armat va escorcollar els departaments d’Economia, Exteriors, Treball i Governació.
El titular del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, que investiga una vintena de persones pels delictes de malversació, prevaricació i desobediència per la preparació de l’1-O, va ordenar 41 registres en despatxos oficials i en tres empreses, en una de les quals es van trobar uns deu milions de paperetes. Entre els detinguts figuren el número dos de la conselleria d’Economia, Josep Maria Jové; el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó; Joan Ignasi Sánchez, assessor del gabinet de la consellera de Governació; Josué Sallent Rivas, responsable del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), i Xavier Puig Farré, responsable de l’àrea de tecnologies de la informació i la comunicació. Altres detinguts són Pau Furriol i Mercedes Martínez (vinculats a una nau amb material electoral); David Franco Martos (també del CTTI); David Palancad Serrano, d’Exteriors, i Juan Manuel Gómez, d’Economia.
Des de primera hora del matí, milers de persones es van anar concentrant davant les diferents seus escorcollades, especialment a les dependències de la conselleria d’Economia que dirigeix Oriol Junqueras, per expressar la seva repulsa per l’operació policial. Un altre dels punts calents va ser la seu d’Exteriors a la Via Laietana: quan agents de la guàrdia civil intentaven treure caixes amb documentació, diverses desenes de manifestants es van abalançar sobre ells i els mossos d’esquadra, produint-se moments de tensió i empentes, que es van reproduir a la tarda.
Al vespre, municipis d’arreu de Catalunya i de tot Espanya van convocar concentracions de rebuig a l’actuació policial. A la Seu d’Urgell, unes 1.500 persones van reunir-se a la plaça dels Oms.
Després de reunir el govern per analitzar la situació, el president català, Carles Puigdemont, va acusar l’executiu central de “suspendre de facto” l’autonomia, per la qual cosa va fer una crida a respondre amb “fermesa i serenitat” votant l’1-O. Puigdemont també va condemnar l’“actitud totalitària i antidemocràtica de l’Estat”.
De la seva banda, el president espanyol, Mariano Rajoy, va demanar a la Generalitat que faci marxa enrere en la convocatòria de l’1-O, instant Puigdemont a canviar de plans si vol evitar “mals majors”. I hi va afegir que, després de les últimes actuacions policials, “saben que aquest referèndum ja no es pot fer. Mai va ser legal ni legítim. Ara només és una quimera impossible”.