Alemanya

Merkel guanya les quartes eleccions i la ultradreta és tercera força al país

La cancellera alemanya dirigirà el país per quarta vegada, malgrat haver perdut vuit punts respecte a fa quatre anys

Merkel guanya les quartes eleccions i la ultradreta és tercera força al paísEfe

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va guanyar ahir les seves quartes eleccions generals en una jornada marcada per l’enfonsament de la socialdemocràcia i la irrupció com a tercera força del Parlament de la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD). La Unió Cristianodemòcrata (CDU) de Merkel i la seva agermanada Unió Socialcristiana (CSU) de Baviera van aconseguir al voltant d’un 33% dels vots, vuit punts menys que fa quatre anys, però dotze més que el Partit Socialdemòcrata (SPD). Sota el lideratge de l’expresident del Parlament Europeu Martin Schulz, els socialdemòcrates van encaixar el seu pitjor resultat en unes generals des de la Segona Guerra Mundial, entorn del 21% dels vots.

Mentrestant, el discurs islamòfob d’AfD va rebre el suport de més del 13% dels electors, evidenciant el rebuig de part important de la població a l’acolliment de més d’1,3 milions de sol·licitants d’asil des del 2015. És la primera vegada que una formació d’aquest espectre entra al Parlament des dels anys 50, i encara que ja tenia escons en 13 de les 16 càmeres regionals del país, la presència a escala federal multiplicarà la seva ressonància i el seu finançament públic.

Malgrat el goig dels seus simpatitzants reunits a la seu de la CDU a Berlín, Merkel va admetre que hauria desitjat “un resultat millor” i es va comprometre a “reconquistar” dels votants d’ultradreta. El bloc conservador, no obstant això, va aconseguir el seu “objectiu estratègic”, ja que cap altra formació pot intentar una coalició de govern. No tindrà moltes opcions obertes, ja que el socialdemòcrata Schulz va considerar que el mandat que li havien donat els votants era situar-se al capdavant de l’oposició, després de quatre anys governant al costat de Merkel en gran coalició. Si el SPD no s’assenta de nou a negociar, la cancellera només pot intentar un inèdit tripartit a nivell federal amb els liberals d’FDP i Els Verds, dues formacions amb programes totalment antagònics i que van aconseguir poc més del 10% dels vots.

tracking