espanya
El govern creu que si Puigdemont no va fer la DUI tornaria a la legalitat
L’executiu considera que si el president de la Generalitat nega que proclamés la independència es retornaria a l’escenari previ al 6 de setembre
El govern espanyol creu que si el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, nega que proclamés la independència de Catalunya en la sessió del Parlament de dimarts, l’executiu no activaria la segona fase de l’article 155 de la Constitució i es tornaria a l’escenari previ al ple dels dies 6 i 7 de setembre que va aprovar la llei del referèndum.
Fonts de l’executiu assistents a la recepció del dia de la Hispanitat oferta pels reis al Palau Reial van subratllar que, en la seva resposta al requeriment enviat pel govern, Puigdemont té una última oportunitat de “deixar de jugar amb tothom”, però van precisar que ni el president de la Generalitat sap encara quina serà la seva resposta. Ara bé, si en la seva resposta al requeriment contestés que no va formular una declaració unilateral d’independència, no s’activaria al Senat la segona fase de l’article 155 i es tornaria a la legalitat de l’escenari anterior a l’aprovació de les lleis suspeses posteriorment pel Tribunal Constitucional.
La celebració de la festa nacional es va veure enterbolida per la mort d’un pilot de l’exèrcit de l’aire, en estavellar-se prop de la base aèria de los Llanos, a Albacete, on tornava després de participar en la desfilada militar a Madrid. Es tracta del capità Borja Aybar, de 34 anys. Ara per ara es desconeixen els motius de l’accident, que hauria passat durant la maniobra d’aproximació per aterrar. Aybar, que estava als comandaments d’un Eurofighgter C16, hauria descartat ejectar-se per evitar que l’aeronau s’estavellés en una zona residencial propera.
A Barcelona, la jornada va estar marcada per una baralla ocorreguda al migdia a la gran terrassa del popular cafè Zurich, que es va veure obligat a tancar. Els fets van passar en acabar la manifestació de diverses entitats per la unitat d’Espanya, que va aplegar unes 70.000 persones i que havia transcorregut sense incidents. Un grup de joves va llançar per l’aire moltes cadires de la coneguda terrassa, i també taules que van acabar bolcades. La dependenta d’un comerç molt proper al bar va explicar que un grup “d’ultres” va començar a barallar-se amb altres persones d’estètica convencional.
En un altre ordre de coses, la guàrdia civil va aportar enregistraments a l’Audiència Nacional per demostrar que els resultats de l’1 d’octubre i la seva justificació van ser decidits els dies previs a la celebració del referèndum. En una de les converses gravades es deia: “Si van dos milions s’ha de dir que haurien estat tres, però ens van boicotejar.” La documentació presentada inclou un enregistrament realitzat el 27 de setembre a les 16.11 hores d’una conversa entre Francesc Sutrias, director del Patrimoni, i Joan Manuel Tresserras, exconseller de Cultura.