Catalunya
La jutge decreta presó sense fiança per a Sànchez i Cuixart per sedició
Considera que els líders de l’ANC i Òmnium van “encoratjar la massa” a protestar davant Economia i el TSJC el 20 i 21 de setembre
La jutge de l’Audiència Nacional espanyola Carmen Lamela va decretar ahir l’ingrés a la presó incondicional sense fiança per als presidents de l’ANC i d’Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, respectivament, per promoure les concentracions del 20 i 21 de setembre a Barcelona.
La magistrada atenia així la petició de la Fiscalia després de prendre’ls declaració per segona vegada en qualitat d’investigats per un delicte de sedició, penat amb fins a deu anys de presó, i els va enviar a la presó en entendre que en les convocatòries fetes pels líders sobiranistes es feia una crida, no a una manifestació pacífica, sinó a la “protecció” dels governants catalans mitjançant “mobilitzacions massives”.
Així ho va exposar la jutge en l’aute pel qual va acordar la llibertat amb mesures cautelars per al major dels mossos d’esquadra Josep Lluís Trapero, que ahir també tornava a declarar. La jutge va decretar llibertat sense fiança per al cap policial, a qui li va demanar, però, la retirada del passaport, la prohibició de sortir d’Espanya, que estigui localitzable per telèfon “immediatament”, i haver de comparèixer cada 15 dies davant del jutge.
Sànchez, Cuixart i Trapero van ser citats a declarar per segona vegada després del nou atestat de la guàrdia civil incorporat a la causa sobre els incidents ocorreguts durant els registres i detencions a membres del govern català que planejaven el referèndum de l’1 d’octubre.
Segons aquest informe, els líders de l’ANC i Òmnium van ser responsables d’“encoratjar la massa” cridant a la protesta enfront de la Conselleria d’Economia (on els agents de policia nacional i guàrdia civil no van poder sortir en gairebé 24 hores) i davant la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
D’altra banda, el govern central va lamentar ahir que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no hagi respost al requeriment de si va proclamar la independència, i li va exigir que rectifiqui abans del dijous o, en cas contrari, adoptarà mesures en aplicació de l’article 155 de la Constitució.
A les deu del matí concloïa el termini que l’executiu havia donat a Puigdemont perquè contestés amb un sí o un no, sense ambigüitats, a aquesta pregunta sobre les seves paraules de la setmana passada davant el ple del Parlament. El president de la Generalitat, en una carta enviada al president Rajoy, va evitar respondre directament a aquesta qüestió, i va oferir un marge de dos mesos per dialogar i concertar una reunió per explorar acords. El govern central entén que Puigdemont no ha respost, i per tant ha de rectificar abans que a les deu del matí del dijous expiri el segon termini que ja havia fixat. Considera que es tracta de l’última oportunitat que té per evitar que es recorri al 155, de l’aplicació del qual, segons assegurava Rajoy en la seva resposta al president de la Generalitat, Puigdemont seria “únic responsable”.
Codorníu es trasllada a la Rioja
En paral·lel, la inquietud al món econòmic per la situació política està provocant els últims dies la sortida diària d’unes 150 empreses amb seu a Catalunya, segons va assegurar el degà del Col·legi de Registradors de Catalunya, Luis Suárez. L’últim gran grup que ha marxat ha estat el productor de cava Codorníu, que ahir va acordar canviar la seva seu de Sant Sadurní d’Anoia a La Rioja.