Catalunya

Puigdemont “no es mourà” i insta Rajoy a triar diàleg o “repressió”

El govern català reitera l’oferta de negociar “sense condicions” i titlla de “vergonya democràtica” l’ingrés a presó sense fiança dels líders de l’ANC i Òmnium

Puigdemont “no es mourà” i insta Rajoy a triar diàleg o “repressió”EFE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El president català, Carles Puigdemont, “no es mourà” de la seva oferta de diàleg “sense condicions” que va plantejar dilluns al president espanyol, Mariano Rajoy, segons va explicar ahir el portaveu de la Generalitat, Jordi Turull, el mateix dia en què el Tribunal Constitucional (TC) va anul·lar la llei del referèndum.

A dos dies perquè expiri el nou termini marcat per Rajoy perquè Puigdemont aclareixi si va declarar o no la independència, Turull va recalcar que el govern tornarà a preguntar a l’executiu central si “vol asseure’s a parlar” o “va en la direcció contrària” i reacciona amb “més repressió”. El portaveu de l’executiu català va voler deixar clar que “la rendició no forma part de cap dels escenaris d’aquest govern”, perquè el seu “compromís” amb la jornada de l’1-O és “total”.

“Ni plegarem veles ni ens quedarem contemplatius veient com ocupen les institucions catalanes”, va advertir Turull, que va assegurar que si Rajoy rebutja el diàleg que proposa Puigdemont “òbviament caldrà prendre decisions”, tot i que no va concretar si s’aixecarà la suspensió de la declaració d’independència en cas que s’apliqui l’article 155 de la Constitució.

L’endemà que la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela enviés a la presó sense fiança el president de l’ANC, Jordi Sànchez, i el d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, per sedició, Turull va considerar una “vergonya democràtica” que a Espanya hi hagi “presos polítics en ple segle XXI”, empresonats per un “delicte inexistent”, i per decisió d’un “tribunal incompetent”. En canvi, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va qualificar Sànchez i Cuixart de “polítics presos”, i no de “presos polítics”, ja que l’ordre de presó és “conseqüència de la possible acreditació de la participació en uns fets que podrien constituir un delicte de sedició”.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va eludir pronunciar-se sobre aquesta mesura, malgrat dir que “respecta” i “comprèn” opinions com les del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que veu “desproporcionada” la decisió de la jutge. Al seu torn, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va deplorar l’empresonament de Sànchez i Cuixart i va afirmar que “el partit que amenaça la unitat d’Espanya es diu PP”.

Mentrestant, el ple del Tribunal Constitucional va considerar nul·la, per inconstitucional, la llei del referèndum, en una sentència en la qual li nega a Catalunya el dret a l’autodeterminació i retreu al Parlament que sotmeti els ciutadans a un poder arbitrari. El TC accepta el recurs del govern contra la norma del Parlament que va conduir a la convocatòria de l’1-O, i adverteix a la cambra catalana que “un poder que nega expressament el dret es nega a si mateix com a autoritat mereixedora d’acatament”.

Passos cap a la DUI

En paral·lel, el grup parlamentari de Junts pel Sí va explicar que treballa “amb pas ferm” amb la CUP per avançar en “la concreció parlamentària dels efectes vinculants del referèndum de l’1 d’octubre”, que consisteixen a “fer efectiva la república”. En el mateix sentit, la diputada de la CUP Mireia Boya va dir que la independència de Catalunya és “una necessitat bàsica i ineludible”, i va apuntar que estan treballant amb JxSí per fer-la efectiva els pròxims dies: “es trobaran la república proclamada quan vinguin per nosaltres”, va asseverar.

tracking