Catalunya

Rajoy reunirà demà el govern per iniciar l'aplicació de l'article 155

Rajoy reunirà demà el govern per iniciar l'aplicació de l'article 155Efe

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El govern espanyol negociava ahir amb el PSOE i C’s les mesures que aprovarà demà per intervenir Catalunya a l’empara de l’article 155, en entendre que el president català, Carles Puigdemont, no ha respost al seu requeriment i fins i tot ha amenaçat de votar la declaració d’independència al Parlament. Serà en una reunió extraordinària del consell de ministres a la qual es portaran les mesures que ahir s’estaven consensuant amb el PSOE i Ciutadans.

Pocs minuts abans de les deu del matí, quan expirava el termini, va arribar a Moncloa la carta de Puigdemont, on avisava al president del govern central, Mariano Rajoy, que, si “persisteix a impedir el diàleg i continuar la repressió”, el Parlament votarà una declaració formal d’independència “si ho estima oportú”. En la missiva, Puigdemont assenyala que en la seva compareixença del 10 d’octubre el Parlament “no va votar” cap declaració d’independència i recalca que la seva “suspensió continua vigent”. Suspensió que va fer, argumenta, per propiciar el “diàleg” que els han reclamat tant a ell com a Rajoy “institucions i dirigents polítics i socials d’Europa i el món”.

La carta no va satisfer el govern, que “continuarà amb els tràmits previstos en l’article 155 de la Constitució per restaurar la legalitat en l’autogovern de Catalunya” i “protegir l’interès general dels espanyols, entre ells els ciutadans de Catalunya”. En un comunicat, l’executiu va constatar que els responsables de la Generalitat busquen, “deliberadament i sistemàticament, l’enfrontament institucional malgrat el greu dany que s’està causant a la convivència i l’estructura econòmica de Catalunya”. Davant això, afirma que posarà “tots els mitjans” a l’abast “per restaurar la legalitat i l’ordre constitucional, recuperar la convivència pacífica entre ciutadans i frenar la deterioració econòmica que la inseguretat jurídica està causant a Catalunya”.

El secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, va precisar en roda de premsa que els socialistes esperen que l’aplicació del 155 sigui “el més breu possible” i “molt, molt limitada”. També va incidir que fins a la celebració del ple del Senat que ha de servir per donar llum verd al 155 –a finals d’aquest mes– hi haurà encara “finestres obertes” i possibilitats de reconduir la situació en un marc de diàleg.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, per la seva banda, va sostenir que Espanya “no pot acceptar xantatges” de ningú, i va insistir en la seva tesi que l’article 155 ha de servir per convocar al més aviat possible eleccions anticipades a Catalunya. No obstant això, fonts del PP van admetre que no veuen clar una convocatòria electoral immediata.

El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maíllo, va avisar Puigdemont que l’Estat de dret i el govern no admeten “amenaces” ni “xantatges”, i va posar l’accent que aquest “desafiament a la democràcia” ha de tenir “la resposta ferma i unitària de tots els partits constitucionals”.

Suport dels líders europeus

D’altra banda, els principals líders europeus, entre els quals la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron, van donar suport a Rajoy en la defensa de la Constitució. En el marc de la cimera europea celebrada ahir a Brussel·les, Macron va afirmar que la reunió “estarà marcada per un missatge d’unitat, d’unitat entorn dels estats membres de cara a les crisis que puguin conèixer. Unitat entorn d’Espanya”.

Merkel, per la seva banda, va reiterar el seu suport al govern espanyol enfront de l’independentisme, va defensar que la solució a aquest conflicte polític “tingui com a base la Constitució espa-nyola”, i va recordar que Mariano Rajoy compta amb el suport dels principals partits polítics espanyols.

tracking