ESPANYA
Puigdemont no preveu convocar eleccions anticipades a Catalunya
El conseller de la presidència, Jordi Turull, diu que aquesta opció “no està sobre la taula
La Generalitat de Catalunya no té previst convocar eleccions després de l’anunci del govern espanyol per aplicar l’article 155 i suspendre l’autonomia. El conseller de la presidència, Jordi Turull, va acusar ahir el govern central de situar-se “fora de la llei”, i va afirmar que “no està sobre la taula” que el president català, Carles Puigdemont, convoqui uns comicis anticipats. En una entrevista a l’emissora RAC 1, Turull va apuntar que el ple del Parlament que Puigdemont va demanar convocar aquesta setmana adoptarà una decisió respectuosa “amb el mandat de l’1 d’octubre” i en defensa de les institucions catalanes davant l’anunci de l’aplicació de l’article 155.
“Catalunya serà el que decideixi el Parlament, el representant legítim dels ciutadans, no el que decideixin els altres”, va afegir Turull, que creu que es tracta “d’un tema de dignitat institucional”. El conseller de la presidència va dir que el govern espanyol no es va saltar la llei “per posar urnes”, sinó per “fer un cop d’Estat a institucions democràticament escollides”. “Que prenguin nota perquè això afecta els valors d’Europa”, va advertir Turull, que va lamentar que Catalunya és avui en dia “un país amb un Estat que no la vol i que cíclicament es dedica a intentar aniquilar les seves institucions d’autogovern”. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, retardarà la reunió del consell de ministres de divendres perquè tingui lloc després que el Senat doni llum verd a les mesures acordades sobre l’article 155. La reunió de l’executiu espanyol estava prevista per a les deu del matí del 27 d’octubre, l’hora habitual en què Rajoy cita cada divendres els seus ministres al Palau de la Moncloa. Aquest cop, però, hauria coincidit amb l’inici de la sessió plenària del Senat, on es debatran i es votaran les propostes anunciades divendres per Rajoy i entre les quals s’inclou la destitució del president de la Generalitat, Carles Puigdemont , del seu vicepresident, Oriol Junqueras, i de tots els seus consellers. Fonts del Govern van donar per fet que Rajoy i gran part del seu gabinet assistiran a aquest ple i on el cap de l’executiu parlarà per explicar les mesures que demana que s’aprovin. Un dia després de l’activació de l’article 155, el ministre d’Afers Exteriors, Alfonso Dastis, va afirmar a la cadena BBC que “algunes” de les imatges sobre l’actuació policial durant l’1-O són “falses”.
Per la seva banda, el vicesecretari de política social i sectorial de la formació, Javier Maroto, va lloar “l’encert” de Mariano Rajoy sobre les mesures adoptades “amb prudència i contundència” sobre Catalunya. Des de les files populars, l’exministre de Sanitat i president del PP al País Basc, Alfonso Alonso, també va advertir que Euskadi disposa de “tots els ingredients” per arribar “a la mateixa situació” que Catalunya i va demanar al lehendakari, Íñigo Urkullu, que “sigui responsable” per evitar-ho. Per la seva banda, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va assegurar ahir que el problema de Catalunya no és Espanya, sinó els seus mals dirigents “que fan de la divisió social, de la confrontació territorial i de la il·legalitat la forma de fer política”. En la clausura del 13è congrés regional del PSOE de Madrid, Sánchez va dir que totes les constitucions europees tenen “el seu propi article 155”. L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, va tornar a proposar que se solucionés el problema català a través del diàleg.