catalunya

El Senat proposa a Puigdemont un cara a cara amb l'executiu central

El president català podria comparèixer a la cambra alta demà a la tarda en comissió o divendres al matí, ja al ple per validar les mesures del 155

El Senat proposa a Puigdemont un cara a cara amb l'executiu centralEFE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

A tres dies del ple que convalidarà les mesures del govern espa-nyol contra la Generalitat en aplicació de l’article 155 de la Constitució, el Senat va oferir ahir in extremis al president català, Carles Puigdemont, la possibilitat de mantenir un “cara a cara” amb l’executiu a la cambra alta.

La constitució de la comissió ad hoc de 27 senadors encarregada de tramitar les mesures del 155 va engegar la mecànica de terminis, i així dona oportunitat a Puigdemont a defensar personalment les al·legacions, bé en aquesta comissió, demà a les 17 hores, o l’endemà al matí, en el ple. El portaveu del PDeCAT, Josep Lluís Cleries, havia demanat flexibilitat en les reunions de la Junta de Portaveus del Senat i en la de la comissió conjunta per permetre fins i tot a Puigdemont que acudís avui mateix a la comissió, sense esperar a demà, quan hi ha ple al Parlament.

Aquesta sessió específica sobre l’aplicació de l’article 155 començarà a les 10 del matí, segons va informar la cambra catalana en un comunicat. A aquesta hora es farà el debat general, però el Parlament no va precisar quan es farà el debat de les resolucions que presentin els grups. Fonts parlamentàries van explicar que encara no estava tancada tota la seqüència horària del debat, pendent que el president Puigdemont aclareixi si té previst comparèixer davant el Senat i si ho farà dijous a la tarda o divendres al matí.

D’altra banda, el diputat de la CUP Carles Riera va assegurar que, en aquests moments, sobre la taula del govern català hi ha dos possibles escenaris: la “determinació” de declarar la independència i la convocatòria d’eleccions, una opció a la qual el seu partit s’oposarà “frontalment”.

En roda de premsa a la seu de la formació, Riera va advertir al govern que unes eleccions autonòmiques anticipades serien una “arma nuclear” contra el procés independentista que situaria als catalans en un escenari de “submissió” i, per contra, es va oferir a assumir la “corresponsabilitat” i els “riscos” necessaris derivats de la declaració d’independència i de la proclamació de la “república catalana”.

“És una arma nuclear per acabar el procés independentista i invalidar l’1 d’octubre” i situaria els catalans en un escenari de “der­rota, de submissió i de vassallatge”, va indicar, perquè les eleccions se celebrarien en un context de “dictadura i de suspensió de la democràcia” a Catalunya. A més, va alertar a Puigdemont que si convoca eleccions es trobarà en un “escenari d’absoluta solitud” al qual “no el seguiran els independentistes”.

Montilla demana eleccions

En canvi, l’ex-president català i actual senador José Montilla va demanar a Puigdemont que convoqui eleccions per evitar així l’aplicació de l’article 155. Montilla va assegurar que no vol “ni una declaració unilateral d’independència ni l’aplicació de l’article 155”, però va evitar precisar què votarà al ple del Senat.

Així ho va expressar en el marc de la compareixença en la Comissió d’assumptes institucionals del Parlament dels vuit senadors designats per la Cambra catalana, perquè informin sobre l’aplicació i els efectes del 155. Montilla va instar el Govern i la majoria independentista a “corregir el rumb”, perquè “no es tracta de rendició, sinó de trobar sortides” per “evitar el xoc de trens. Evitar l’article 155 és possible convocant eleccions”, va insistir.

tracking