Catalunya
El Parlament declara la independència i aprova obrir "el procés constituent"
El ple del Senat autoritza el govern espanyol a aplicar l'article 155 i destituir tot l'executiu català
El Parlament de Catalunya ha aprovat per70vots a favor,10 en contra i2 en blancinstar el govern a aplicar els efectes de la declaració d'independènciai obrir un procés constituent. La votació s'ha dut a terme en una urna, ide manera secreta, tal com havien demanat els grups de JxSí i la CUP. A la votacióno hi han estat presents els diputats de Cs, el PSC i el PPC, que han abandonat l'hemicicle. Els populars, però, han deixat als seus escons banderes espanyoles i catalanes.Els diputats de CSQP han volgut ensenyar el seu vot, un "no", abans de dipositar-lo a l'urna. No ho han fet Albano Dante Fachin, Joan Giner i Àngels Martínez,que han mantingut ocult el vot i han rebut l'aplaudiment dels diputats independentistes.
"Assumim el mandat del poble de Catalunya expressat en el referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre i declarem que Catalunya es converteixi en un Estat independent en forma de república", proclama el text presentat per Junts pel Sí i la CUP. El text també recull la voluntat d'obrir negociacions amb el govern espanyol i demanar a la comunitat internacional a internacional que intervingui per aturar la violació de drets civils.Les propostes de resolució de la resta de grupshan quedat rebutjades.Csreclamava que el govern tornésa la legalitat i convoquéseleccions immediatament. També exigiala dimissió de Junqueras i condemnar l'"assetjament" a persones no independentistes.
ElPSCdemanava, entre altres coses, el respecte a la legalitat vigent i la convocatòria immediata d'eleccions així com el reconeixement que no s'ha declarat la independència i la paralització dels tràmits per a l'aplicació de l'article 155.
Per part deCSQPapostava perquè el Parlament rebutgés l'aplicació del 155 i demanava que no fes efectiva una declaració unilateral d'independència. Així mateixexigia la retirada dels efectius policials de Catalunya ila necessitat d'un referèndum amb totes les garanties.
ElPPC, per la seva banda, instava a desistir "del desafiament a l'estat de dret que, en cas de persistir, obligarà a l'aplicació de les mesures del 155". També a acceptar la pluralitat de la societat, a propiciar un clima de concòrdia i a recuperar la seguretat jurídica per donar confiança a l'economia.
Posteriorment el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat que ha arribat l'hora que les institucions i els ciutadans mantinguin "el pols del país" en el terreny de "la pau, el civisme i la dignitat". En la seva primera intervenció pública després de proclamar la independència ha insistit en la legitimitat del procés sobiranista i ha remarcat que "com ha passat sempre i continuarà passant", són les institucions i els ciutadans els que "conjuntament, de forma insperable, construeixin poble i societat".
Via lliure al 155
Mentre a Catalunya es votava la declaració d'independència el ple del Senat a Madrid autoritzava al govern central a destituir el president de la Generalitat i a tots els membres del seu executiu, així com limitar l'actuació del Parlament i assumir el comandament dels mossos en el marc de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. El PP ha comptat amb el vot favorable del PSOE, Ciutadans, Fòrum, UPN i Coalició Canària. Units Podem, ERC, PDeCAT, PNB, EH Bildu i Compromís s'hi han oposat, mentre que Nueva Canarias s'ha abstingut. A més, durant la votació l'expresident de la Generalitat, José Montilla, i el seu company de partit i expresident balear, Francesc Antich, s'han absentat de la votació.
Aquesta mateixa tarda hi ha convocades dues reunions del consell de ministres, una d'elles per aprovar l'aplicació del 155. El president del Govern, Mariano Rajoy, ha anunciat que compareixerà al Palau de la Moncloa després de l'última reunió.