catalunya

Puigdemont descarta eleccions i el Parlament respondrà a l'article 155

El president català refusa els comicis anticipats en no obtenir “garanties” que Rajoy no intervindrà el govern autonòmic

Puigdemont descarta eleccions i el Parlament respondrà a l'article 155efe

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va frenar ahir la decisió de convocar unes eleccions anticipades a Catalunya, com estava disposat a fer al matí, en no obtenir “garanties” que Mariano Rajoy renunciaria aleshores a aplicar l’article 155.

La jornada es va iniciar amb una reunió de Puigdemont amb els seus consellers, a la qual es van sumar els diputats de JxSí, als quals el president va comunicar la intenció de convocar eleccions si el govern central renunciava a intervenir l’autonomia. La decisió s’havia forjat amb la mediació discreta d’actors polítics com el lehendakari, Iñigo Urkullu.

L’anunci de comicis va caure com un gerro d’aigua freda entre els diputats d’ERC, de Demòcrates i fins i tot entre alguns dels seus correligionaris del PDeCAT, entre els quals l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, i l’exresponsable de comunicació de CDC i del govern Jordi Cuminal, que van arribar a anunciar que es donaven de baixa del partit.

Però quan més es posava de manifest el disgust dels sectors que propugnaven respondre al 155 amb la DUI, van circular informacions que apuntaven al fet que el PP no estaria disposat a renunciar a aplicar l’article encara que Puigdemont renunciés a declarar la independència.

Després d’anul·lar una primera convocatòria, el president català va fer una declaració institucional a les cinc de la tarda des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat. “He estat disposat a convocar aquestes eleccions sempre que es donessin unes garanties que permetessin la seva celebració amb absoluta normalitat. No hi ha cap d’aquestes garanties que justifiquin la convocatòria”, va indicar.

Puigdemont va lamentar que Rajoy no només no ha donat una “resposta responsable” a l’oferiment, sinó que “ha aprofitat aquesta opció per afegir tensió en un moment en què el que fa falta és distensió i diàleg”. Arribats a aquest punt, va dir, “correspon al Parlament procedir amb el que la majoria determini amb relació a les conseqüències de l’aplicació” del 155 “contra Catalunya”.

Una hora després va començar el ple específic al Parlament, en el qual el president va encaixar els retrets de l’oposició per renunciar a prendre la paraula. Mentrestant, tant Junts pel Sí com la CUP van demanar “continuar el mandat de l’1-O” com a resposta al 155. El ple prosseguirà avui a les dotze del migdia.

“Rescatar” Catalunya

D’altra banda, les mesures proposades pel govern per intervenir Catalunya a l’empara de l’article 155 van superar el penúltim tràmit a la comissió del Senat, abans que avui sigui aprovat en ple el dictamen final. Un dictamen que el PP va acceptar modular a proposta del PSOE, que havia demanat en una esmena l’“aplicació gradual” de les mesures. La vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, que va acudir a la comissió, va defensar l’aplicació del 155 per “rescatar” Catalunya de la “irresponsabilitat política” i obrir una nova etapa.

tracking