Espanya

Puigdemont no accepta l'article 155 i demana “oposició democràtica”

En un missatge emès per TV3 va deixar clar que no reconeix la seva destitució i la dels seus consellers per part del govern del PP

Puigdemont no accepta l'article 155 i demana “oposició democràtica”EFE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Carles Puigdemont no accepta la seva destitució com a president de la Generalitat i va demanar ahir “paciència, perseverança i perspectiva” als catalans per “defensar les conquestes aconseguides fins avui”, i mantenir una “oposició democràtica” a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. En una declaració institucional emesa per TV3, Puigdemont no va voler revelar ni els contactes que estan mantenint els membres del seu govern ni tampoc els debats i acords que estan adoptant per donar contingut a la declaració d’independència que va aprovar divendres passat el Parlament, i que va acabar amb la seva posterior dissolució.

El president va deixar clar que no accepta l’aplicació del 155. “La nostra voluntat és continuar treballant per complir els mandats democràtics i alhora buscar la màxima estabilitat i tranquil·litat, entenent les dificultats lògiques que comporta una etapa d’aquesta naturalesa, que el nostre país no ha recorregut mai”, va dir. Després del dia “històric” i “carregat de sentit democràtic i cívic”, en el qual el Parlament “va complir amb allò que els ciutadans van votar”, el consell de ministres va prendre “decisions contràries a la voluntat expressada” pels catalans a les urnes. “En una societat democràtica són els parlaments els que escullen o cessen els presidents”, va subratllar, per després afegir que l’etapa actual cal defensar-la “amb un incansable sentit cívic i compromís pacífic. No ens desviem. Continuem perseverant en l’única actitud que ens pot fer guanyar. Sense violència, sense insults, respectant persones i símbols, i també les protestes dels catalans que no estan d’acord amb el que ha decidit la majoria parlamentària”.

Com que Catalunya no té una llei electoral pròpia, es regeix per la llei orgànica del règim electoral (Loreg), molt estricta amb els terminis i els procediments. Segons aquesta norma, les candidatures han de presentar-se davant la junta electoral competent entre el quinzè i el vintè dia posteriors a la convocatòria, és a dir, que els partits independentistes que dubten de si concórrer a les eleccions convocades per Rajoy el 21-D hauran de prendre una decisió entre el 12 i el 17 de novembre. Després d’aquesta data ja no podran presentar-se.

TRAPERO ACCEPTA LA DESTITUCIÓ I DEMANA LLEIALTAT ALS NOUS CAPS

El major dels mossos d’esquadra, Josep Lluís Trapero, va acatar la seva destitució per part del govern central, que es va fer efectiva la matinada de divendres, i va demanar als agents que mantinguin la “lleialtat” cap a les decisions dels comandaments que el rellevaran. A més, va afirmar que no havia estat un “dia fàcil”, si bé va subratllar “l’immens honor” que li havia suposat estar al capdavant dels mossos i va reivindicar que la policia és una organització “professional, moderna i eficaç, amb una ambició constant per sobresortir en el que fa”. Segons va informar La Vanguardia, els mossos van retirar el servei d’escorta a tots els consellers i només el manté, per temps indeterminat, el president, Carles Puigdemont.

tracking