Espanya
Multitudinària manifestació a Barcelona per la unitat d'Espanya
Societat Civil Catalana va xifrar la participació en més d’un milió de persones però la guàrdia urbana la va rebaixar fins a les 300.000
La delegació del govern a Catalunya va xifrar en un milió el nombre de persones que van assistir a la manifestació que es va celebrar ahir a Barcelona en contra de la declaració d’independència del Parlament i a favor de la unitat d’Espanya. Centenars de milers de persones van omplir el centre de la capital catalana amb el lema Tots som Catalunya, una protesta multitudinària organitzada per Societat Civil Catalana (SCC) i a la qual van assistir els màxims responsables de Ciutadans, el PSC i el PP. En un primer moment els responsables van xifrar la participació en 1,1 milions de persones, però finalment la vicepresidenta d’SCC, Miriam Tey, la va elevar fins als 1,3 milions. La guàrdia urbana, per la seva part, va rebaixar aquesta xifra fins a 300.000.
A la capçalera de la manifestació i després de la pancarta amb el lema Tots som Catalunya! Per la convivència, seny hi havia la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, el líder del PPC, Xavier García Albiol, el delegat del govern, Enric Millo, el president de Ciutadans, Albert Rivera, i la líder a Catalunya, Inés Arrimadas, així com el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, al costat d’altres dirigents socialistes, com l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, i l’exministra Carmen Calvo.
Durant tot el recorregut, que va anar des del passeig de Gràcia amb Diputació fins a la Gran Via, es podien veure nombroses banderes espanyoles, però també catalanes i europees, i al punt central es va instal·lar un escenari des d’on va parlar la catedràtica de dret constitucional Teresa Freixes, el professor de ciències socials de la UB Félix Ovejero o l’exsecretari del Partit Comunista d’Espanya Francisco Frutos. Un dels moments més esperats, però, va ser la intervenció de Josep Borrell. L’expresident del Parlament Europeu va defensar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. “Si s’hagués declarat la independència molts de vosaltres acabaríeu a l’atur. El 155 ho ha impedit.” A més, va demanar a la justícia “que actuï aviat” contra “aquells que fan mal a la gent”.
Abans i després de la manifestació hi va haver actes violents per part de grups d’ultres, barrejats entre la majoria pacífica, que es van enfrontar amb la policia a la plaça Sant Jaume.
LA MILITÀNCIA DE LA CUP DECIDIRÀ SI PARTICIPA EN LES ELECCIONS
La portaveu de la CUP, Núria Gibert, va expressar el seu suport al govern de Puigdemont però no descarta presentar-se a les eleccions del 21 de desembre, decisió que prendrà la seva militància. “No descartem presentar-nos-hi però això ho haurà de decidir la militància i el consell polític. No avalem cap mesura del 155 i només acceptem el mandat de l’1 d’octubre”, va dir.
Gibert va deixar clar que “de cap manera validem res que surti de l’aplicació del 155, que vol usurpar la legitimitat de les nostres institucions. Ni eleccions, ni virreines, ni res per l’estil”, va insistir. Finalment, va emplaçar el govern que faci públiques, com més aviat millor, “les mesures concretes per fer efectiva la república catalana”.