Catalunya

La jutge cita per demà i divendres Puigdemont i tretze exconsellers

L’expresident nega des de Brussel·les que vulgui demanar asil a Bèlgica i diu que l’única intenció era fer ressò de la crisi catalana a la Unió Europea

La jutge cita per demà i divendres Puigdemont i tretze exconsellersEfe

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela ha citat per demà i divendres com investigats l'ex-president català Carles Puigdemont i els altres 13 exconsellers contra els quals es va querellar dilluns la fiscalia per delictes de rebel·lió, sedició i malversació. La magistrada va adoptar aquesta decisió en un aute en el qual es declara competent per investigar la querella de la fiscalia general de l’Estat i en el qual acorda aquestes primeres diligències, és a dir, la citació dels 14 querellats aquests dos dies, a les nou del matí, i també la celebració d’una vista de mesures cautelars després de la declaració.

Lamela s’ha fet càrrec de la querella per connexió amb la causa que té oberta per sedició i que compta amb quatre investigats: el que fos major dels mossos d'esquadra Josep Lluís Trapero; la intendent del cos Teresa Laplana i els líders de l’ANC, Jordi Sànchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, en presó preventiva.

La magistrada acorda també fixar a Puigdemont i el seu equip una fiança civil de 6,2 milions d’euros, que hauran de dipositar en el termini de tres dies amb la previsió que s’embargaran els seus béns fins a assolir aquesta xifra si no dipositen la fiança.

En l’aute, Lamela explica que, conforme al relat exposat pel fiscal en la querella, els fets investigats anaven dirigits a proclamar una república catalana independent d’Espanya en una conducta que va encaminada o dirigida a trencar l’organització territorial de l’Estat.

D’altra banda, el Tribunal Suprem es va declarar ahir competent per investigar pels mateixos fets la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i altres cinc membres de la mesa de la cambra, que també han estat citats a declarar demà i divendres vinent.

Des de Brussel·les, on s’havia traslladat diumenge a la nit en secret, Puigdemont va assegurar que la seva intenció no era demanar asil a Bèlgica, sinó intentar cridar l’atenció de la comunitat internacional sobre la crisi catalana des de la capital de la UE. Durant una conferència de premsa, va indicar que tan sols tornaria a Espanya quan tingui “garanties” d’un “judici just”.

Amb tot, poques hores després es rumorejava que l’expresident tornava a Barcelona en companyia d’almenys tres dels cinc exconsellers que l’acompanyaven a Brussel·les. Així ho va publicar l’edició digital de La Vanguardia, citant el testimoni d’un passatger del mateix vol, que havia d’aterrar al Prat a les 23.20 hores. Però només van tornar a Barcelona Joaquim Forn i Dolors Bassa. En el vol no viatjava Puigdemont, que roman a la capital belga.

En la compareixença, Puigdemont va insistir que tornaria “si hi ha garanties immediates i tracte just, si se’m garanteix un judici just amb separació de poders a Espanya, la qual cosa s’ha d’esperar d’un país europeu. Si és així, tornarem ràpidament”, va reblar.

Plebiscit sobre l’article 155

En un intent d’implicar les institucions europees en el cas català, Puigdemont va defensar que les forces independentistes afrontin les eleccions del 21 de desembre a Catalunya –convocades pel president espanyol, Mariano Rajoy–, com un “plebiscit” contra l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. També va instar el govern central a aclarir si pensa “respectar” els resultats del 21-D si les forces independentistes aconsegueixen de nou la majoria absoluta.

tracking