catalunya

Puigdemont i els quatre exconsellers es presenten davant la justícia belga

El jutge instructor té fins a les 9.17 hores d’avui per decidir si les euroordres s’ajusten a dret i si dicta presó o llibertat condicional per als dirigents destituïts

Puigdemont i els quatre exconsellers es presenten davant la justícia belgaAGÈNCIES

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els quatre exconsellers que estan amb ell a Bèlgica: Toni Comín, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Lluís Puig, es van presentar ahir al matí a una comissaria de Brussel·les de manera voluntària a les 9.17 hores del matí després de pactar amb la fiscalia el seu lliurament. Tots cinc continuaven, en el tancament d’aquesta edició, a la seu de la justícia i de la fiscalia belgues després de ser detinguts en espera que el jutge prengués una decisió sobre la seva situació. Haurà d’arribar abans de les 9.17 hores d’aquest matí.

“Puc confirmar que les cinc persones reclamades per Espa-nya s’han presentat a la policia aquest matí”, va afirmar el portaveu de la fiscalia, Gilles Dejemeppe en roda de premsa, després que Puigdemont i els exconsellers fossin traslladats amb vehicles policials camuflats i sense manilles. “No en portaven perquè no representen una amenaça per als policies”, va justificar Dejemeppe.

El jutge d’instrucció tenia 24 hores per pronunciar-se sobre si les ordres europees de detenció i lliurament cursades per Espanya s’ajusten a dret, si hi ha alguna causa immediata de rebuig i si escau decretar presó per als acusats o llibertat condicional subjecta a mesures per evitar-ne la fugida o fiança. Així, el jutge “només es pronunciarà sobre la llibertat” de Puigdemont i els exconsellers, ja que el “fons” de les euroordres ha de ser examinat per la Cambra del Consell (Tribunal de primera instància), va dir el portaveu.

Rajoy: “franquista autoritari”

L’ex-primer ministre belga Elio di Rupo, socialista francòfon, va criticar ahir el comportament de “franquista autoritari” amb el qual ha respost el president del govern, Mariano Rajoy, davant l’“abús de posició” amb el qual, segons el seu parer, Puigdemont ha conduït el procés independentista. Segons Ségolène Royal, candidata socialista francesa a les presidencials del 2007, “tothom pot observar amb sorpresa les figures polítiques empresonades al cor d’Europa per haver dirigit una lluita ideològica”.

tracking