Catalunya
En llibertat amb càrrecs els docents investigats a la Seu per incitar a l'odi
Diverses famílies van denunciar vuit professors de tres centres per suposats comentaris contra els cossos policials espanyols
Els vuit docents de la Seu d’Urgell investigats per suposats delictes d’incitació a l’odi van declarar ahir davant el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de la capital alturgellenca, i en van sortir en llibertat amb càrrecs, sense mesures cautelars. Així, els mestres continuaran en condició d’investigats mentre continuï la instrucció.
Jaume Ribes, advocat de les dues docents denunciades de l’escola Pau Claris (professora i directora), va explicar que els vuit citats a declarar van contestar a les preguntes que els van formular. En total hi ha onze denúncies distribuïdes entre tres centres educatius, el col·legi Albert Vives, el Pau Claris, i la Salle, gran part de les quals interposades per famílies de guàrdia civils.
Segons Ribes, el jutge va preguntar als professors sobre “qüestions com si en alguna ocasió els docents havien explicat als alumnes que la policia espanyola i la guàrdia civil són dolentes i els mossos són bons”, un fet que “van negar amb rotunditat”. L’advocat va insistir que “no s’ha produït cap incident d’importància” i que “els fets denunciats no tenen cap rellevància penal. Tot ha estat tret de context”, va assegurar.
En aquest sentit, Ribes va fer referència a l’edat dels alumnes que porten les professores denunciades, dels 4 als 7 i 8 anys. “Vostès es poden imaginar quina classe de debat es pot tenir amb nens d’aquestes edats?”, es va preguntar. “És impossible evitar que els nens parlin del que veuen a la televisió i és aquí on els professors sempre han procurat que aquests diàlegs entre alumnes passin el més desapercebuts possible”, va concloure.
De les 11 denúncies interposades per les famílies de les tres escoles, tres corresponen al centre Pau Claris, i segons va apuntar l’advocat d’aquesta escola, quan les denúncies van arribar al jutjat “les famílies les van ratificar, però van decidir renunciar a qualsevol actuació civil ni penal”.
Els primers citats a declarar van ser les quatre mestres i el director de l’Albert Vives, que van entrar acompanyats pel director en funcions dels serveis territorials d’Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés. Els va seguir la directora de La Salle, que va acudir acompanyada pel seu advocat i per una trentena de persones, majoritàriament directors i professors de les escoles La Salle de Catalunya, i finalment la directora i una professora del Pau Claris. Les declaracions van finalitzar passades les tres de la tarda.
Mentrestant, a Brussel·les, l’expresident català Carles Puigdemont es va reunir amb prop de 200 alcaldes independentistes en un acte en el qual va demanar a la Unió Europea una “reacció” davant el “maltractament de les autoritats espanyoles” i va reivindicar al destituït govern català com a l’únic “legítim”.
El 155, un “cop d’estat”
En llibertat condicional, encara que sense restriccions d’activitat dins de Bèlgica, Puigdemont va titllar el govern de Mariano Rajoy de “feixista” i el va acusar d’haver comès “un cop d’Estat” amb l’aplicació de l’article 155. Puigdemont, que va fer gairebé tota la seva intervenció en francès, va interpel·lar especialment a Europa: “Senyor Juncker i senyor Tajani, és aquesta l’Europa que volen?, la que empresona un govern?”, va preguntar. Així mateix, va fer una crida tant al govern espanyol com a la UE a reconèixer el resultat electoral dels comicis del 21 de desembre a Catalunya.