Egipte
L'atac terrorista a una mesquita del Sinaí deixa almenys 270 morts
Els autors de la matança van detonar explosius durant la sortida dels fidels del temple i van disparar contra els que s’escapaven
Un atemptat amb bombes i armes de foc contra una mesquita al nord de la volàtil península del Sinaí, a Egipte, va deixar ahir almenys 270 morts i uns 90 ferits, segons va informar el regidor de la localitat, Nasrala Mohamed, en declaracions a la televisió estatal egípcia. L’atac, el més mortífer a la història del país, va tenir lloc a la mesquita d’Al-Rawda en Bir al-Abed, a l’oest de la ciutat d’Al-Arish.
Els terroristes van col·locar artefactes explosius de fabricació casolana al voltant del temple i els van fer detonar a la sortida dels fidels de l’oració de divendres, el dia sagrat per als musulmans, segons una font dels serveis de seguretat, que hi va afegir que les persones que van poder escapar van ser tirotejades pels extremistes, que anaven a bord de quatre vehicles tot terreny.
“Disparaven a la gent quan sortia de la mesquita”, va relatar un resident local els familiars del qual eren al lloc. “També disparaven contra les ambulàncies”, va agregar. Els vehicles sanitaris van acudir ràpidament al lloc dels fets, per traslladar els ferits als hospitals propers; mentre que les forces de seguretat egípcies perseguien els atacants.
Segons el diari oficial egipci Al-Ahram, la mesquita Al-Rawda, situada al poble homònim, pertany a la comunitat sufí. Grups com l’Estat Islàmic consideraven apòstates els membres d’aquesta branca de l’islam perquè reverencien els sants i tenen santuaris, la qual cosa per als islamistes equival a idolatria. Al tancament d’aquesta edició cap organització havia reivindicat l’atac.
El president egipci, Abdel Fattah al-Sisi, va prometre a través de la televisió estatal una venjança amb “força brutal” per part de l’exèrcit i la policia, en sortir d’una reunió de seguretat d’emergència celebrada poc després de l’atac. El govern va decretar tres dies de dol oficial, i desenes de líders mundials van condemnar l’acte, com ara el president nord-americà, Donald Trump, que a través d’un comunicat el va titllar de “covard”.
Una font de seguretat va indicar a l’agència Efe que ja han començant les operacions militars contra posicions terroristes, però no es va donar més informació sobre els llocs específics on s’estaven duent a terme aquests dispositius.
D’altra banda, Mohamed Gomaa, analista del Centre d’Estudis Polítics i Estratègics Al-Ahram, va dir a la mateixa agència de notícies que “el discurs d’Al-Sisi està pensat per als egipcis i no per a l’exterior, amb la finalitat d’aixecar la moral”, i per fer veure als ciutadans del país que “les forces de seguretat tenen la situació controlada”.
Indemnització a les víctimes
D’acord amb la televisió oficial egípcia, Al-Sisi va ordenar el pagament de 200.000 lliures egípcies (uns 9.500 euros) a les famílies de les víctimes mortals, mentre que 50.000 lliures (uns 2.300 euros) aniran per a les famílies dels ferits.
A la província del Nord del Sinaí, on està vigent des del 2014 l’estat d’emergència, opera la branca egípcia del grup gihadista Estat Islàmic (EI), anomenada Wilayat Sina, que s’ha atribuït la majoria dels atemptats ocorreguts en els últims anys al país. Les autoritats van imposar el toc de queda i un bloqueig informatiu total en aquesta regió del Nord del Sinaí, i impedeixen als mitjans de comunicació locals i internacionals accedir a aquesta zona.