Orient Mitjà

Un mort i més de cent ferits en el 'dia de la ira' palestí contra Trump

Un palestí de 30 anys va ser abatut per un tret de l’exèrcit israelià i dos més estan ferits d’extrema gravetat pels enfrontaments a Gaza

Un mort i més de cent ferits en el 'dia de la ira' palestí contra TrumpAgències

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Un palestí va morir i més d’un centenar van resultar ferits ahir en enfrontaments amb soldats israelians en el dia de la ira en protesta contra la decisió del president dels Estats Units d’Amèrica, Donald Trump, de reconèixer Jerusalem com a capital d’Israel, en una jornada que, no obstant això, va transcórrer en calma en aquesta ciutat. Després de les oracions del migdia de divendres (dia sagrat musulmà), grups de joves a Cisjordània i Gaza es van dirigir als llocs de control militars israelians, on van llançar pedres i còctels Molotov contra els soldats, que van respondre amb trets i l’ús de material antiavalots. “Han sorgit protestes violentes en unes 30 localitats al llarg de Judea i Samaria (Cisjordània) i a la Franja de Gaza”, va confirmar l’exèrcit en un comunicat en què va precisar que a Cisjordània unes 3.000 persones es van manifestar violentament, van cremat pneumàtics i van llançar bombes incendiàries i pedres contra les forces de seguretat.

Els principals xocs a Cisjordània van tenir lloc a Hebron, als afores de Betlem, a Beit Umar, al-Aroub, Tulkarem i Qalandia, el principal punt de control entre Jerusalem i Ramallah, segons va confirmar l’exèrcit israelià, que va informar que deu persones van resultar ferides i sis van ser detingudes. La Mitja Lluna Roja (equivalent a la Creu Roja), però, va elevar els ferits a Jerusalem i Cisjordània a 52 per bales recautxutades, quatre per cops i 178 atesos per inhalació de gasos lacrimògens.

A Gaza, l’exèrcit va informar que es van produir enfrontaments en sis punts de la franja, mentre que el ministeri de Sanitat palestí va confirmar la mort de Mahmud al-Masri, de 30 anys, per un impacte de bala quan es manifestava a l’est de la ciutat de Khan Iunis, prop de la zona fronterera. El portaveu de Sanitat, Ashraf al-Qedra, va confirmar també 60 ferits, tots ells per munició real, dos dels quals es troben en estat d’extrema gravetat.

A Jerusalem, però, la ciutat protagonista del conflicte, no es van registrar incidents. “L’imam ha cridat a la calma, ha dit que aquest és un lloc de pregària, sagrat. Encara tenim dolor en els nostres cors pel que ha fet Trump, no farem cap protesta, convidem tothom que s’apropi a Jerusalem que és una zona àrab, palestina i musulmana”, va asse­nyalar el palestí Abu Salahedín després de participar en la pregària a la mesquita d’al-Aqsa (Jerusalem Est).

Finalitzada l’oració principal a l’Esplanada de les Mesquites, els carrers de la Ciutat Vella van quedar mig buits i en calma, així com els barris adjacents, al contrari del que succeïa en la crisi del juliol, quan després de l’oració es registraven forts enfrontaments entre grups de palestins i forces de seguretat israelianes.

A Ramallah, un miler de persones es van congregar al centre de la ciutat i centenars van marxar després cap al lloc militar que hi ha al nord, on es van enfrontar amb els soldats.

El xeic Hassan Yousef, líder del moviment islamista Hamas a Cisjordània, va dir que la protesta és “una resposta a Trump” i per “frenar qualsevol violació de l’ocupació contra el nostre poble i els nostres llocs sagrats”.

A Gaza, el dirigent de Hamas Ahmad Bahar va assenyalar durant el sermó d’ahir que “la declaració de Donald Trump és amenaçadora” i va advertir que “està jugant amb foc. Està cavant amb les seves mans la seva pròpia tomba”.

tracking