Catalunya
Llarena denega a Junqueras, Forn i Sànchez l'assistència al Parlament
L’ex-vicepresident de la Generalitat, l’exconseller d’Interior i l’expresident de l’ANC, tots tres diputats electes, tindran l’opció de delegar el vot
El Tribunal Suprem va denegar ahir a Oriol Junqueras el trasllat a una presó catalana i l’assistència als plens del Parlament. A través d’una interlocutòria, el jutge Pablo Llarena va instar també l’ex-vicepresident de la Generalitat a reclamar a Institucions Penitenciàries.
Això vol dir que Junqueras, en presó preventiva a Estremera, no podrà ser al Parlament en l’obertura de la legislatura ni tampoc en l’eventual sessió d’investidura del president de la Generalitat. El text del magistrat també parla dels casos de Jordi Sànchez i Joaquim Forn i diu que, de la mateixa manera que Junqueras, tenen incapacitat legal prolongada per complir el deure de diputats. L’alt tribunal assegura que tots tres poden delegar el vot i afegeix que correspon a la mesa del Parlament decidir la manera de fer-ho mentre estiguin en situació de presó provisional.
L’advocat de Junqueras havia sol·licitat, en un escrit al jutge Llarena, permisos de sortida o excarceració perquè el vicepresident cessat pel 155 i diputat electe per ERC pogués assistir als plens de la cambra catalana. El lletrat, Andreu van den Eynde, també va formalitzar la petició davant del Tribunal Suprem que el seu defensat fos traslladat de manera urgent a Brians 1 o a una altra presó que depengui de la Generalitat de Catalunya.
Mentrestant, el grup parlamentari de Junts per Catalunya va mantenir la incògnita sobre el pla per aconseguir que el cessat Carles Puigdemont, a Brussel·les i amb ordre de detenció a Espa-nya, pugui ser investit president, ja sigui de forma delegada o telemàtica. “El procediment no l’hem de decidir avui, sinó de cara al ple de final de mes, però volem insistir que l’única cosa que farem és aplicar el reglament perquè els diputats puguin exercir el dret de votar al president legítim”, va dir la cap de campanya Elsa Artadi, que va atendre als mitjans al costat del portaveu Eduard Pujol després d’una reunió dels diputats de JxCat amb l’ex-president català a la capital belga.
Sobre la legalitat o no d’investir Puigdemont sense estar present, Artadi i Pujol van afirmar que “els únics” que poden interpretar el reglament de la cambra són el seu president o el ple i van evitar aclarir si respectaran o no la valoració dels lletrats del Parlament. “Els lletrats no han fet cap informe”, va assenyalar Artadi, que va dir que no té “cap dubte” que aquesta regulació de la cambra permet investir Puigdemont malgrat no ser a l’hemicicle.
Pressió a ERC
De cara a la investidura, tots dos van reclamar “confiança” als diputats independentistes per tornar a proclamar Puigdemont president. Així, JxCat està en espera que ERC defineixi si a través d’aquesta majoria independentista farien suport a la investidura indistintament del que puguin dir els lletrats.
Fonts d’ERC van indicar que els seus serveis jurídics segueixen analitzant la viabilitat de la investidura a distància. El portaveu al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, va dir que intentaran per tots els mitjans formar un nou govern presidit per Puigdemont, però va advertir que “en el camí cap a la República tothom és necessari, però ningú és imprescindible”.
Des de Madrid, el portaveu del govern, Íñigo Méndez de Vigo, va assegurar que l’executiu recorrerà “immediatament” i “sense cap vacil·lació” qualsevol tipus de “trampa” per investir Puigdemont de manera no presencial.