catalunya
Puigdemont renuncia a presidir la Generalitat i proposa Jordi Sànchez
Descarta “provisionalment” optar a la investidura i insta Torrent a iniciar ronda de contactes per plantejar la candidatura del número dos de JxCat
El líder de Junts per Catalunya (JxCat), Carles Puigdemont, va anunciar ahir, en un vídeo difós a través de les xarxes socials, que renuncia “de manera provisional” a la seva investidura i, en el seu lloc, va proposar el nom de Jordi Sànchez, número dos de la seva llista i actualment en presó preventiva.
Puigdemont va oficialitzar d’aquesta manera el que ja era un secret a veus des de feia setmanes: que estava preparant desbloquejar la legislatura deixant pas, en primera instància, a Jordi Sànchez, a qui va definir com “un home de pau, injustament tancat en una presó espanyola”.
Així, Puigdemont va demanar des de Bèlgica al president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, que iniciï al més aviat possible una ronda de contactes per proposar Sànchez com a “nou candidat com a president del govern”, la qual cosa pot desencadenar més tensió, ja que el propi ministre de Justícia, Rafael Catalá, va dir dimarts que és “difícil” pensar en un president autonòmic que estigui en situació d’empresonament. Està previst que Torrent comenci a reunir-se amb els representants dels partits a la cambra catalana a partir de dilluns vinent, segons van explicar fonts properes.
Puigdemont va argumentar que la decisió de renunciar ara com ara a la seva investidura (bloquejada per les mesures cautelars imposades pel Tribunal Constitucional) respon a una sola raó: “en les actuals condicions, aquesta és l’única manera perquè es pugui acordar un nou govern al més ràpidament possible”. En aquest sentit, al seu entendre, “ara Madrid no tindrà cap excusa per continuar la política d’ocupació de les nostres institucions, no hi haurà cap excusa perquè Madrid ignori la nostra veu, o no accepti les nostres decisions o imposi una visió colonialista sobre el nostre futur”.
Aquest pas, va afegir, “ens donarà la llibertat de poder emprendre la propera fase del camí cap a la independència i el desplegament de la república catalana des d’espais més lliures i democràtics”. Puigdemont va indicar que “cap motivació individual és indispensable” per al moviment independentista.
Després de ratificar la seva “ferma voluntat de mantenir la legitimitat de la república votada pels ciutadans l’1 d’octubre i ratificada pel Parlament” el dia 27 del mateix mes, Puigdemont va anunciar que els pròxims dies convocarà “els membres del Parlament a una reunió solemne per poder impulsar aquesta nova etapa i establir el Consell de la República perquè lideri el camí cap a la independència efectiva”. Aquest òrgan, que segons consta en el preacord de JxCat i ERC presidirà el propi Puigdemont, actuarà “en estreta col·laboració amb el govern de l’interior i amb els debats i mobilitzacions” de la societat catalana “per culminar el procés constituent”, que ha de “fixar els valors republicans a la base del nou país”.
Primer ple al parlament
D’altra banda, el ple del Parlament, el primer de la legislatura, va aprovar el restabliment de Puigdemont com a president. Ho va fer amb un punt de la proposta de resolució presentada per Junts per Catalunya que dimecres van pactar amb la CUP i que també reivindica la legitimitat del referèndum de l’1 d’octubre. Finalment, la resolució no incorporava l’esmena de la CUP que plantejava “reafirmar” la declaració d’independència del 27 d’octubre.