Espanya
Puigdemont, detingut a Alemanya després de l'activació de l'euroordre
L’expresident de la Generalitat es troba sota custòdia policial a la presó de Neumünster
L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va ser arrestat ahir a Alemanya després de gairebé cinc mesos fugit d’Espanya i a les 48 hores que s’activés l’euroordre, en una operació coordinada pels serveis d’intel·ligència espanyols i alemanys. El líder independentista va ser detingut al matí, poc després d’entrar en territori alemany per Dinamarca, i va ingressar sota custòdia policial, després d’un breu pas per una comissaria local, a la presó de Neumünster, a l’Estat federat de Schleswig Holstein i a uns 40 quilòmetres de la seva capital, Kiel. Avui compareixerà davant el Tribunal Administratiu d’aquest Estat fronterer amb Dinamarca, compareixença l’objectiu de la qual és comprovar la identitat del detingut, entre altres formalitats.
Extradició, màxim 60 dies
Així mateix, es decidirà si passa d’arrestat a detingut, en aquest cas en una presó en espera que es decideixi sobre la petició d’extradició de la justícia espanyola, una decisió que és competència exclusiva de la Fiscalia General de Schleswig, segons un comunicat emès per aquest estament judicial. El termini màxim per decidir i eventualment executar el seu lliurament a Espanya és de 60 dies a partir del dia de la detenció, independentment dels recursos que puguin presentar-se contra aquesta, van precisar a Efe fonts del ministeri de Justícia. Els acords d’extradició entre tots dos països són més curts que entre altres estats membres de la UE, fruit de les estretes relacions entre dos països que es reconeixen com a forts aliats. Al marge d’aquesta estreta cooperació en l’àmbit jurídic, el govern d’Angela Merkel ha donat suport reiteradament a la posició del de Mariano Rajoy respecte al sobiranisme català, i en aquesta línia no va reconèixer la declaració unilateral d’independència impulsada encara amb Puigdemont a la presidència de la Generalitat.
El procediment per a l’anàlisi i eventual execució de l’euroordre per part de la Fiscalia alemanya sol demorar-se una mitjana d’entre 15 i 45 dies, però el límit màxim està en els esmentats 60 dies. L’advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, va viatjar ahir cap a Brussel·les per seguir des d’allà cap Hamburg i posar en marxa l’equip jurídic que defensarà el líder català a Alemanya. El Codi Penal alemany no té tipificat com a tal el càrrec de rebel·lió que li imputa la Justícia espanyola, però sí el d’alta traïció. Preveu penes de presó “de no menys de deu anys” o un màxim de 25 anys. Per la seva part, el govern espanyol va rebre ahir a la tarda la confirmació oficial per part de les autoritats alemanyes de l’arrest de l’expresident de Catalunya Carles Puigdemont, van informar fonts de l’executiu de Rajoy.
Treball del CNI amb Alemanya
La detenció es va produir gràcies a la cooperació entre la policia federal alemanya (BKA) i el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) espanyol, després de detectar-se que el polític independentista, que fins divendres va estar a Finlàndia oferint unes conferències, viatjava amb cotxe juntament amb altres acompanyants per Dinamarca en direcció a Alemanya. Segons el diari local Kieler Nachrichten, Puigdemont es planteja demanar asil a Alemanya, petició que, de materialitzar-se, té escasses possibilitats de prosperar, afegeix aquest mateix rotatiu, ja que l’ordre de detenció europea té prioritat sobre la sol·licitud d’asil.