Àsia
Acord entre les dues Corees per assolir la “total desnuclearització”
Sud i Nord es comprometen a “aconseguir una península lliure d’armes nuclears” després de la cimera històrica entre els seus respectius dirigents
Els líders de les dues Corees, Kim Jong-un i Moon Jae-in van segellar ahir la seva històrica cimera amb un acord per aconseguir “la total desnuclearització” de la península i obrir una nova era que posi fi a l’estat de guerra entre tots dos països.
“Sud i Nord han confirmat la seva meta comuna d’aconseguir una península lliure d’armes nuclears a través de la completa desnuclearització”, afirma la declaració conjunta signada per tots dos mandataris després de les seves converses a la desmilitaritzada frontera intercoreana. Seül reconeix a més en el text el pes que tenen, en aquest sentit, els gestos adoptats pel règim de Pyongyang, que recentment va anunciar la congelació de les seves proves nuclears i de míssils, i que tanca el seu centre de proves atòmiques.
“Les dues parts acorden complir amb els seus rols i responsabilitats, ja que tots dos països reconeixen que les mesures adoptades per Corea del Nord per a la desnuclearització de la península tenen una importància significativa i són una mesura cabdal”, afegeix el document.
Després de la signatura del text, el líder nord-coreà, Kim Jong-un, va dir que s’esforçarà per “aconseguir la pau en la península i per complir amb la declaració”, encara que no va esmentar específicament en cap moment el terme “desnuclearització” o el programa d’armes atòmiques nord-coreà. En aquest sentit, alguns analistes mantenen dubtes pel que fa al compromís de Pyongyang respecte a la seva desnuclearització, degut a la importància cabdal que el règim ha dipositat en les tres últimes dècades al seu programa d’armes, que ha considerat el garant de la seva supervivència.
També juguen en contra les fracassades converses a sis bandes de la passada dècada, suspeses després d’anys de negociacions quan Pyongyang va posar tot tipus de traves perquè s’inspeccionessin els seus arsenals i instal·lacions atòmiques, en el que es va considerar com un estratagema per guanyar temps. No obstant això, Seül va insistir que la cimera i la declaració suposen tan sols el primer pas d’un llarg camí per alliberar la península d’armes nuclears.
Així, els dos líders es van comprometre a continuar cimentant la “confiança mútua” a través de reunions i intercanvis telefònics regulars, tal com va recordar al seu torn Moon. El president sud-coreà va acordar també visitar Pyongyang la propera tardor per mantenir l’actual acostament entre tots dos països, que es van comprometre al seu torn a cooperar per obrir converses amb els EUA per així signar un tractat de pau definitiu que substitueixi a l’alto-el-foc que va posar fi a la guerra de Corea.
Cap a un tractat de pau
Les dues Corees “declaren el final dels 65 anys transcorreguts des de l’armistici” i aposten per substituir aquest pacte per “un tractat de pau”, afirma la declaració, en al·lusió a la situació d’enfrontament tècnic en què romanen el Nord amb el Sud i els Estats Units des de 1950. “El Sud, el Nord i Estats Units avançaran activament amb l’organització de cimeres a tres o quatre bandes amb vista a establir un sistema de pau permanent i estable”, s’afegeix a la declaració conjunta, un text on també s’advoca per la necessitat de reprendre la cooperació econòmica, congelada completament des de 2016 arran de les proves d’armes de Pyongyang.