Àsia
Kim Jong-un anuncia al seu país el compromís de la desnuclearització
La propaganda de Pyongyang dedica un gran desplegament a la cimera de les dues Corees i cita per primer cop el desarmament nuclear
La propaganda nord-coreana va dedicar ahir un gran desplegament a la cimera entre les dues Corees i va esmentar el compromís del règim cap a la desnuclearització, mentre que al sud mitjans i ciutadania van valorar la cita entre l’entusiasme i la cautela. Un moment històric que obre una nova era de reconciliació i de pau i prosperitat, va titular ahir el principal diari del país, Rodong Sinmun, que a les pàgines detallava de manera molt directa què va passar divendres, en una sèrie de textos idèntics als publicats també per l’agència de notícies estatal KCNA. En tot cas, el rotatiu ho explicava a la portada amb quinze fotografies de diversos moments de la històrica cimera i una altra vintena a la segona pàgina. En les imatges a tot color seleccionades es poden veure les encaixades de mans, l’instant en què el mariscal va creuar al sud, les xerrades entre els dos líders o el simbòlic moment en el qual junts van plantar un arbre.
Tant la KCNA com Rodong Sinmun recollien el text íntegre de l’anomenada declaració de Panmunjom, signada divendres a la cimera celebrada a la frontera per part del líder nord-coreà, Kim Jong-un, i del president del sud, Moon Jae-in, i en la qual tots dos països prometen buscar “la desnuclearització total” de la península. Per la seva banda, la televisió estatal KCTV va emetre diversos fragments de la històrica cita, mentre que Ri Chung-hee, presentadora estrella de la cadena que tan sols emet els missatges que el règim considera d’importància històrica, va llegir al seu torn la declaració de manera íntegra. D’aquesta manera, els mitjans de Pyongyang, que divendres simplement van fer un esment al fet que el líder havia viatjat al sud per reunir-se amb el president sud-coreà, li van dedicar ahir una cobertura molt més extensa i sense obviar assumptes tan espinosos com ara el de l’esmentada desnuclearització del règim. En aquest sentit, la KCNA va subratllar que “durant les converses es van intercanviar opinions franques i honestes sobre les relacions nord-sud, com la pau i la desnuclearització de la península de Corea, i altres assumptes de comú interès”. Això contrasta amb el que va passar en les anteriors cimeres intercoreanes del 2000 i del 2007, quan la propaganda nord-coreana no va fer públics els compromisos adoptats en aquest sentit per Pyongyang.
Reunió amb Trump
El president dels Estats Units, Donald Trump, va tenir ahir una “llarga i molt bona” conversa amb el president sud-coreà, Moon Jae-in, i va assegurar que “les coses van molt bé” i que està ultimant els detalls per reunir-se amb el líder nord-coreà, Kim Jong-un. “Acabo de tenir una conversa llarga i molt bona amb el president Moon, de Corea del Sud. Les coses van molt bé, s’està establint el moment i lloc de la reunió amb Corea del Nord”, va escriure Trump a través del seu compte de Twitter. El mandatari va indicar que també ha informat “de les negociacions en curs” al primer ministre japonès, Shinzo Abe, a qui va rebre a mitjan mes en el seu club privat de Mar-a-Lago (West Palm Beach, Florida). D’altra banda, el senador republicà Lindsay Graham va assegurar ahir en una entrevista a la cadena FOX que Donald Trump “es mereix” un premi Nobel de la Pau si finalment s’aconsegueix acabar amb la crisi coreana i es porta a terme la desnuclearització de Corea del Nord.