Espanya
ETA anuncia “el final de la seva trajectòria” i la “dissolució” total
La banda difon l’últim comunicat, on assegura que ha “desmantellat totalment el conjunt de les seves estructures”
ETA va fer pública ahir la seva última declaració, que va servir per confirmar el “final de la seva trajectòria” i la seva “dissolució” definitiva, un cop “desmantellat totalment el conjunt de les seves estructures”.
El comunicat posava fi a una trajectòria de sis dècades de violència terrorista, que ha deixat un saldo de més de 850 persones assassinades i milers de ferits, a més de moltes altres víctimes entre amenaçats i exiliats. Una activitat que a més manté a presons d’Espanya i França a gairebé 290 presos condemnats per delictes relacionats amb el terrorisme, als quals no va esmentar la banda al seu comunicat.
L’escrit es va donar a conèixer simultàniament en dos escenaris, un acte a la seu de la Fundació Henri Dunant de Ginebra (Suïssa) i el conducte habitual a través del portal Naiz.info i l’edició digital del diari Berria. A Suïssa, el director executiu del Centre Henri Dunant per al Diàleg Humanitari, David Harland, va certificar solemnement que “avui dia 3 de maig a les 14.00, hora local, ETA ha deixat d’existir”.
Mentre es desenvolupava aquest acte a Ginebra, els citats mitjans de comunicació bascos penjaven als seus webs els arxius amb l’última declaració d’ETA en espanyol, francès, anglès i basc, a més de documents sonors amb les veus de dos històrics dirigents de la banda, Josu Urrutikoetxea, Josu Ternera, fugit de la justícia, i María Soledad Iparragirre, Anboto, presa a França, llegint el comunicat en espanyol i basc.
En el document, l’organització informa que la seva militància ha “ratificat” la proposta de “donar per conclòs el seu cicle històric i funció” i de posar fi a la seva trajectòria. A la declaració, ETA empra el concepte de “dissolució” per definir aquest final, en proclamar, en l’última frase, que la banda armada “va sorgir d’aquest poble i ara es dissol en ell”.
L’organització, que no cita a les víctimes, detalla tres “conseqüències” concretes de la decisió de dissoldre’s. En primer lloc, que “ha desmantellat totalment el conjunt de les seves estructures”. Sosté també que “dóna per conclosa tota la seva activitat política”, la qual cosa significa que “no serà més un agent que manifesti posicions polítiques, promogui iniciatives o interpel·li a altres actors”. Finalment, manifesta que els seus integrants continuaran “amb la lluita per una Euskal Herria reunificada, independent, socialista, euskaldun i no patriarcal”, encara que ho faran en “altres àmbits”.
El president espanyol, Mariano Rajoy, va garantir que mantindrà la mateixa política, seguirà aplicant la llei en tot moment, i, “faci el que faci i digui el que digui” ETA, “no trobarà cap escletxa per a la impunitat dels seus crims”. De la seva banda, el lehendakari, Iñigo Urkullu, va recordar “a totes les víctimes”, i va fer una crida a treballar per “una convivència amb memòria assentada en el compromís ètic, la dignitat humana i els drets de totes les persones”.