Espanya
La cimera de la fi d'ETA crida a la “reconciliació” i demana solucions
La dissolució de la banda és certificada per diferents personalitats internacionals en un acte a Cambo-les-Bains (França)
La trobada internacional sobre la fi d’ETA celebrada ahir a Cambo-les-Bains (França) va certificar la desaparició de l’organització terrorista i va reclamar una “solució global, justa i duradora” per a Euskadi, mentre el govern espa-nyol va descartar qualsevol tipus d’impunitat per als etarres.
La dissolució va ser avalada per personalitats internacionals com l’expresident del Sinn Fein Gerry Adams, l’excap de govern irlandès Bertie Ahern, l’exassessor de qui va ser primer ministre britànic Tony Blair, Jonathan Powell, el fundador del Partit de la Revolució de Mèxic, Cuauhtemoc Cárdenas, i l’exdirector del Fons Monetari Internacional Michel Camdessus.
Tots ells van llegir l’anomenada Declaració d’Arnaga, que saluda la fi d’ETA i fa una crida a la “reconciliació” en un País Basc que, al seu entendre, encara ha de “construir la pau”, perquè “les ferides profundes perduren”. “Ahir ETA va anunciar la seva decisió de deixar d’existir. És un moment històric per a tot Europa, ja que marca la fi de l’últim grup armat del continent”, resa el text en el qual no s’esmenta la paraula “terrorisme”.
Pràcticament a la mateixa hora, el president espanyol, Mariano Rajoy, va llegir una declaració institucional en la qual va garantir que no hi haurà impunitat per a ETA, i que la banda desapareix sense haver aconseguit cap dels seus objectius. Després de dedicar les primeres paraules a les 853 víctimes de l’organització, va assegurar que els crims de la banda se seguiran investigant i jutjant, i va enaltir la “tasca infatigable” dels cossos i forces de seguretat de l’estat i la “tenacitat” de jutges i fiscals en la lluita contra el terrorisme. El cap de l’executiu també va deixar clar que no canviarà la seva política penitenciària: “Perquè encara existeixen més de 300 crims sense esclarir, a més de víctimes desaparegudes, la banda terrorista no pot trobar cap via per a la impunitat”, va assenyalar.
El lehendakari, Iñigo Urkullu, i la presidenta de Navarra, Uxue Barkos, van mostrar discrepàncies sobre la política penitenciària de dispersió de presos i, en aquest sentit, van demanar un consens per adaptar-la al nou context sense ETA. Urkullu i Barkos, en una declaració conjunta des de Navarra, van denunciar el caràcter “injust i injustificable” de la violència d’ETA i van recalcar que “cap de les víctimes que va provocar s’hauria d’haver produït mai”.
Partits i entitats convidades
Com a convidats a la cimera van assistir representants del PNB, EH Bildu i Podem, els sindicats ELA, LAB i UGT i nombroses organitzacions socials basques de tots dos costats de la frontera. El president del PNB, Andoni Ortuzar, va celebrar la “fi del malson” d’ETA, a la qual va preguntar “de què ha servit” la seva trajectòria, i va recordar les víctimes de l’organització terrorista.
El secretari general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, i el líder de Sortu, Arkaitz Rodríguez, van incidir que queda per resoldre “un conflicte que és anterior a ETA”. “Aquest país té dret a la pau, la llibertat, a ser el que vulguem ser i ho volem fer des de posicions de pau i democràtiques”, va destacar Otegi.
Les patronals basques també es van pronunciar sobre la desaparició d’ETA i van considerar que “no és una dissolució”, sinó “una derrota”, encara que “arriba molt tard per a les víctimes i per al conjunt de la societat”.