catalunya

El TC tanca la porta a la investidura a distància de Carles Puigdemont

El tribunal admet a tràmit el recurs del govern i suspèn la llei de presidència

El TC tanca la porta a la investidura a distància de Carles Puigdemontefe

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional (TC) espanyol va suspendre ahir la llei de presidència de la Generalitat catalana que permetria la investidura a distància de Carles Puigdemont, després d’admetre a tràmit el recurs del govern contra el text. El consell de ministres, reunit en sessió extraordinària, havia acordat al matí presentar el recurs, després que el consell d’Estat ho avalés dimarts per unanimitat. La presentació del recurs era considerada per l’executiu una obligació en defensa de la Constitució i el respecte a la llei, segons va dir el president, Mariano Rajoy, a través de Twitter.

La decisió d’admetre a tràmit el recurs del govern, que va ser adoptada per unanimitat del ple del TC, implica la suspensió provisional de la llei i va acompanyada de l’advertiment al president del Parlament, Roger Torrent, i als altres membres de la mesa, que han d’acatar la resolució o poden incórrer en desobediència. Així ho imposa la mateixa Constitució: quan el govern recor­re davant el TC contra una determinada llei, pot invocar l’article que condueix automàticament a la suspensió provisional del text recorregut per un període prolongable de cinc mesos. És el que ha succeït en aquest cas.

El Parlament de Catalunya va reformar fa dies la llei de presidència per poder investir a distància Puigdemont. La reforma, aprovada pel procediment de lectura única malgrat que el Consell de Garanties Estatutàries ho desaconsellava, habilita el Parlament per investir el president de la Generalitat per via telemàtica. La modificació de la llei va comptar amb un total de 70 vots, que van incloure els delegats del mateix Puigdemont i Antoni Comín i els diputats a la presó, mentre que s’hi van oposar els 64 parlamentaris de Ciutadans, PSC, Catalu­nya en Comú-Podem i PPC.

El Tribunal Constitucional va vetar a l’abril la investidura de Puigdemont com a president de la Generalitat de manera telemàtica o mitjançant qualsevol fórmula que no impliqui la seva presència al Parlament i, a més, amb permís judicial. Així ho va recordar ahir, després del consell de ministres, el portaveu de l’executiu, Íñigo Méndez de Vigo, qui va reiterar que el TC ja es va pronunciar el gener passat i va adoptar mesures cautelars a l’abril després d’admetre a tràmit un altre recurs del govern en aquest mateix sentit.

Pendents de Puigdemont

Segons fonts parlamentàries, tant JxCat com ERC estan en espera que Puigdemont comuniqui en breu –previsiblement avui o demà– des de Berlín qui és la persona que el succeirà, un missatge que podria traslladar a través d’un vídeo a les xarxes socials o per altres formats. A partir d’aquí s’activarà la maquinària perquè el president del Parlament iniciï primer la ronda de consultes i després procedeixi a la convocatòria d’un ple d’investidura. Fonts sobiranistes situen entre dissabte i dimecres aquest ple, que tindrà dues voltes.

D’altra banda, el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va confirmar l’ordre de processament contra Puigdemont i la resta de la cúpula del procés (25 encausats en total) per delictes de rebel·lió, malversació de cabals públics i desobediència. Amb tot, ha obert la porta a processar-los per altres tipus delictius com el de sedició o el de la conspiració per a la rebel·lió si finalment no queda acreditada la violència necessària perquè tingui lloc el delicte de rebel·lió.

tracking