Catalunya
Torra demana reunir-se amb Rajoy i exigeix la fi del control financer
El president electe afirma que tot just prendre possessió demanarà al cap de l’executiu “dia i lloc” per a un diàleg “sense condicions prèvies”
El president català electe, Quim Torra, va anunciar ahir que tan aviat prengui possessió del càrrec enviarà una carta al president espanyol, Mariano Rajoy, per demanar-li que fixi “dia i lloc” per celebrar una reunió, en la qual li exigirà posar fi al 155 i al control de les finances catalanes.
L’endemà d’haver estat investit president, Torra va viatjar a Berlín per reunir-se amb Carles Puigdemont, a qui segueix considerant el president “legítim”, i que es preveu que lideri l’anomenat “Consell de la República” des de l’exterior. Després de definir-se com president de “custòdia” i comprometre’s novament a intentar investir Puigdemont quan sigui possible, Torra va oferir diàleg “sense condicions prèvies” a Rajoy, a qui va exigir no solament aixecar el 155, sinó també restituir a la Generalitat el control de les pròpies finances, un aspecte que va qualificar de “clau”.
Rajoy i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, van acordar, de la seva banda, oferir una resposta “pactada i proporcional” en defensa de la legalitat a Catalunya davant “qualsevol desafiament”. Posteriorment, des de Bulgària Rajoy va advertir Torra que “a Catalunya només pot haver-hi un president, una sola legalitat i unes úniques institucions vàlides, que són les que estableix la Constitució i l’Estatut”. En tot cas, va manifestar que està “disposat” a parlar amb Torra.
Sánchez va assegurar que si el nou govern segueix el camí anunciat per Torra en la investidura la resposta del govern serà aplicar el 155 “amb contundència”, i va deixar clar que “no té res a veure” l’aixecament del 155 amb la supervisió i intervenció dels comptes públics de la Generalitat.
Conscient del resultat de la reunió Rajoy-Sánchez, Torra va avisar que “si el govern no té el control sobre les seves finances és una intervenció per altres mitjans i no respecta la voluntat del poble de Catalunya” expressada el 21-D passat. Torra va insistir que no es tracta tan sols que s’aixequi el 155, sinó que la Generalitat tingui “la llibertat de disposar de totes les seves finances”.
Tant Torra com Puigdemont van apostar per un govern “fort” a Catalunya, que iniciï un “procés constituent” per elaborar un projecte de “Constitució catalana”, i van mirar de refredar la idea de convocar eleccions en un futur proper.
El rei Felip VI va signar ahir mateix el decret de nomenament del nou president. La signatura de Rajoy i la posterior de Felip VI són requisits imprescindibles perquè el decret de nomenament de Torra pugui ser publicat al BOE i al DOGC. El nomenament tindrà efecte a partir de la presa de possessió, que ha de tenir lloc dins dels cinc dies posteriors i que fins i tot podria celebrar-se avui, depenent de quan es produeixi aquesta publicació.