Espanya

El suport del PNB a la moció de censura fulmina el govern de Rajoy

Els nacionalistes bascos apel·len a la “responsabilitat” i a l’“ètica” per justificar la decisió

El suport del PNB a la moció de censura fulmina el govern de RajoyEfe

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La decisió del PNB d’avalar la moció de censura del PSOE contra Mariano Rajoy, qui descarta dimitir, farà previsiblement avui president el líder socialista, Pedro Sánchez, que es va comprometre a governar amb els pressupostos del govern del PP. Als vots dels 84 diputats socialistes cal sumar-hi els 67 d’Units Podem, els 9 d’ERC, els 8 del PDeCAT, els 5 del PNB, els 4 de Compromís, els 2 d’EH Bildu i un de Nueva Canarias, amb l’abstenció inesperada de Coalición Canaria. Només votarien en contra el PP, Ciutadans, UPN i Foro, és a dir, 169 diputats.

L’inici de la primera sessió del debat de la moció de censura va ser ahir per als polítics d’autèntic infart, en espera de la decisió de l’executiva del PNB, que no es va confirmar fins un cop represa la sessió de la tarda. “Per responsabilitat” i “per ètica” van ser els motius del PNB per fer suport a la censura a Rajoy, que durant el matí es va enfrontar a diversos cara a cara amb Sánchez i amb el secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, però que a la tarda no va acudir al ple del Congrés, la qual cosa va aixecar tot tipus d’especulacions sobre el seu futur immediat.

Fonts de la Moncloa van assegurar que Rajoy no plegarà i que acudirà avui a la cambra a votar la moció de censura, intencions que després va confirmar davant la premsa la secretària general del PP i ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal. Cospedal va dir que Rajoy no dimiteix perquè això no garantiria al PP seguir al govern, i va acusar alguns partits de difondre aquest rumor per mirar de “tapar la vergonya” que Sánchez sigui investit amb els vots de “radicals i separatistes”. Aquesta dimissió, va afegir, “seria un exercici estèril i no beneficiaria en res l’interès general d’Espanya i del PP, que en aquest cas van de la mà”.

La intervenció més esperada de la tarda va ser la del portaveu del PNB, Aitor Esteban, que va confirmar el vot afirmatiu dels cinc diputats del seu grup i va acusar els quatre grans partits de portar mesos provocant “tsunamis” i demostrant la seva incapacitat d’acord. Segons Esteban, un vot negatiu del PNB no aportaria més estabilitat, i menys encara quan ja altres partits com Podem han anunciat que presentarien una altra moció de censura i quan es preveu que segueixi el “degoteig” de notícies dels tribunals. “Creiem que responem al que majoritàriament demanda la societat basca i la responsabilitat votant sí; confio que el diàleg que ha promès sigui cert i que no abusi de la prerrogativa que li estem donant”, li va demanar Esteban a Sánchez.

El PNB, soci preferent

El líder socialista, que al matí va garantir que governaria amb els pressupostos del govern de Rajoy, en tràmit al Senat, va agrair el suport del PNB i es va comprometre a fer-lo “soci preferent” per a eventuals canvis legislatius.

El president de Cs, Albert Rivera, per la seva banda, va lamentar que Rajoy no hagi aprofitat la seva “última oportunitat” per dimitir i buscar una sortida “digna, pactada i a les urnes”. Mentrestant, Pablo Iglesias va oferir a Sánchez la possibilitat de construir un govern amb el suport d’una majoria de 156 diputats, inclosos els de Podem, i concórrer junts a les eleccions. Sánchez li va respondre que han de començar a treballar amb “humilitat” i “fortes dosis de realisme”, per no “decebre les expectatives” de molta gent “necessitada” de polítiques d’esquerres.

tracking