espanya

Pedro Sánchez dissenya un executiu “exemplar” per “cohesionar” el país

L’astronauta Pedro Duque, el jutge Grande-Marlaska i el periodista Màxim Huerta ocuparan les carteres de Ciència, Interior i Cultura

Pedro Sánchez dissenya un executiu “exemplar” per “cohesionar” el país

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El president espanyol, Pedro Sánchez, va destacar ahir la preparació, exemplaritat i experiència del govern que ha format “per als propers mesos”, amb disset ministres –onze dones i sis homes–, “compromès amb la igualtat”, “decididament europeista” i amb el repte de “cohesionar socialment i territorialment el país”. Sánchez, que va fer conèixer en una breu compareixença la composició del seu executiu, després de comunicar-l’hi a Felip VI, va dir que el seu és un govern “obert” –un terç dels ministres són independents– i un “fidel reflex del millor de la societat a la qual aspira a servir”.

Als noms ja coneguts de Carmen Calvo, Josep Borrell, José Luis Ábalos, Nadia Calviño, María Jesús Montero, Meritxell Batet, Carmen Montón i Teresa Ribera, es van sumar ahir els de l’astronauta Pedro Duque, com a ministre de Ciència, Innovació i Universitats; l’ex-consellera basca Isabel Celaá, com a titular d’Educació i Formació Professional i portaveu del govern; la fiscal Dolores Delgado, en Justícia, i la secretària de seguretat social i pacte de Toledo del PSOE, Magdalena Valerio, en Treball.

Al capdavant del ministeri de Defensa, Sánchez ha situat qui ha estat en l’últim any portaveu parlamentària al Congrés, l’exmagistrada del Tribunal Suprem Margarita Robles, que assumirà les competències sobre el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). De la seva banda, el nou ministre de l’Interior és el magistrat Fernando Grande-Marlaska, que a l’Audiència Nacional, entre altres causes, va processar Arnaldo Otegi i va ordenar l’ingrés a la presó de De Juana Chaos.

Luis Planas, que va ser un dels rivals de la presidenta andalusa, Susana Díaz, en les primàries per triar candidat del PSOE a la presidència de la Junta l’any 2013, és el nou ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, i la fins ara diputada a l’Assemblea de Madrid Reyes Maroto es farà càrrec de la cartera d’Indústria, Comerç i Turisme. L’últim a conèixer-se va ser el nomenament –que va revelar el mateix Sánchez– del periodista i escriptor Màxim Huerta com a ministre de Cultura i Esports.

El nou govern neix, segons el president del govern, amb l’objectiu de “servir a la modernització d’Espanya, impulsar el seu creixement, fer-ho de manera sostenible, reconstruir la cohesió social i territorial danyada durant aquests anys i regenerar la vida pública” al país.

Després d’agrair a les “personalitats” que formen el govern “haver deixat les prestigioses carreres professionals per servir el país”, Sánchez va insistir que tots estan oberts al diàleg i al consens “amb el que pensa diferent”, al mateix temps que comparteixen una “mateixa visió de la societat progressista, modernitzadora i europeista”. La mostra que el seu govern té aquest perfil europeista –va afegir– és el perfil i la personalitat dels ministres, però també el fet que en la designació de la cartera d’Exteriors i Cooperació es faci referència, per primera vegada, a la UE.

El president va posar l’accent que és un govern “compromès amb la igualtat”, que atorga el pes de la responsabilitat econòmica, per primera vegada, a dues dones.

tracking